30-10-2020 4 min. Rinie van Haren

Nieuwe voorzitter Seniorenvereniging vol energie

KOESTER WAT JE HEBT, ALDUS DE VOORZITTER

Door Rinie van Haren

Stilte en leegte overheersen in waar normaal gesproken elke doordeweekse dag levendigheid en vrijetijdsbesteding de dienst uitmaken. Ons Huukske – het sfeervolle onderkomen van Seniorenvereniging 50+ Beneden-Leeuwen aan de Seringenstraat - staat er verlaten bij nu door coronamaatregelen alle activiteiten opnieuw zijn stilgelegd. Het interview dat plaatsvindt met de nieuwe voorzitter Peter Verver in de grote zaal van het clubgebouw van de Seniorenvereniging is er ondanks de omstandigheden niet minder plezierig om.

De Algemene Ledenvergadering van de Seniorenvereniging, die doorgaans eind maart plaatsvindt, werd uitgesteld naar 24 augustus waarbij slechts het bestuur, activiteitenbegeleiders en kartrekkers waren uitgenodigd i.v.m. het door Corona gelimiteerde aantal leden in onze zaal. Peter werd geïnstalleerd als bestuurslid en zou dan later in de bestuursvergadering van 12 oktober tot voorzitter worden benoemd. Na een mooi woordje van Henry Engelaer heeft Peter de voorzittershamer overgenomen van Gé.

Op 12 juni 2018 overleed na een ziekbed Henri van der Vorst, toenmalig voorzitter van de Leeuwense Seniorenvereniging. Secretaris Gé van Hees nam tijdelijk waar voor de plotseling ontstane vacature en een zoektocht begon naar een nieuwe voorzitter, die vanaf nu door Peter zal worden ingevuld. Voor velen zal de 67-jarige voorzitter niet direct als een bekende gelden. De geboren Amsterdammer heeft het grootste deel van zijn leven in Nijmegen gewoond en was de laatste 10 jaren actief als locatiecoördinator in het onderwijs in Nijmegen-Oost. Daarvoor vervulde hij de rol van adjunct-directeur in Oosterhout.

Vijf jaar geleden verhuisde Peter naar Beneden-Leeuwen om te gaan samenwonen met zijn partner Toos de Kryger. ‘Ik ben ervan overtuigd dat je je plek moet creëren waar je woont. Met andere woorden, het vergt veel van jezelf om je die plek eigen te maken. Dat lukt prima doordat ik hier in Beneden-Leeuwen zo vanzelfsprekend en vriendelijk werd opgenomen in de familie van Toos, in de vriendenkring en in de gemeenschap. Leuk zoals, bijna, iedereen elkaar groet, je hoort er al snel bij. De gemoedelijke manier van leven valt op. Dit is voor mij wel een kenmerkend verschil met het wonen in de stad.’

Peter is trots op het werk dat leden doen doen voor onderhoud aan Ons Huukske en de lopende ledenwervingsactie. Foto: Markeon

Vanuit zijn beroep werkt Peter graag ‘to-the-point’. Spijkers met koppen slaan dus. Toen Gé van Hees hem benaderde wilde Peter zich eerst eens oriënteren. Zijn grootste hobby, reizen en trips maken, mocht er niet door worden verstoord. De Seniorenvereniging had daar enige ervaring mee want de vorige voorzitter was het hele zomerseizoen afwezig, dus daar moest wel een mouw aan te passen zijn. ‘Ik ben onder de indruk van de geweldige club mensen die in al hun bescheidenheid zoveel werk verzetten. Dat is tevens een compliment aan mijn voorgangers die veel goed werk hebben geleverd. Het is hier ook wel eens zoeken naar vrijwilligers maar op de één of andere manier gaat het hier allemaal veel makkelijker en gemoedelijker. Kijk maar eens om je heen hoe mooi dit clubhuis in korte tijd is geworden. En dan de lopende ledenwervingsactie waarvoor heel veel werk is verzet. Het valt me op dat de mensen hier eigenlijk veel te bescheiden zijn. Men onderschat hoe krachtig men is.’ De Seniorenvereniging 50+ is al vele jaren aangesloten bij KBO-Brabant omdat die aansluiting beter bij de vereniging paste dan die van Gelderland. ‘Het kost een deel van de contributie maar we hebben er nog altijd profijt van. Binnen de Seniorenvereniging is veel kennis en kunde aanwezig maar het is goed om een backoffice te hebben, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen, ouderenbeleid en zorg’, zo legt Peter uit.

Eén van de accenten voor de komende jaren is de aandacht en de helpende hand bij de steeds verdergaande digitalisering. ‘Senioren moeten beseffen dat het digitale tijdperk in rap tempo vooruit gaat en senioren moeten daarbij niet te ver achterop raken. Gelukkig is er al een grote groep leden die zich prima kan redden maar de ontwikkeling gaat snel. Kijk bijvoorbeeld naar het digitaal aanmelden voor een coronatest of het contactloos betalen.’ Verder noemt Peter het onderzoeken van de mogelijkheden van SAARS, het bij ouderen onder de aandacht brengen van gezonde voeding op een fijne en passende manier, zoals streekproducten waarbij ook Jumbo Supermarkt een rol kan spelen in het digitale deel en de levering een rol kan gaan spelen samen met meerdere sponsoren die hier belang bij hebben. ‘En natuurlijk moet er niet zomaar iets veranderen aan deze mooie club. Het moet draaien op gezelligheid, welzijn en belangen behartigen.’ Zijn sterrenbeeld vissen staat voor ijver en jovialiteit. Die eigenschappen toont hij en kan hij prima gebruiken in zijn nieuwe functie.

Peter herkent in onze leefomgeving enkele factoren die vroeger nog vanzelfsprekend waren en nu deels of geheel zijn verdwenen. ‘Hier is nog respect voor elkaar, ik zie iets van vroeger daarin terug.’ Beneden-Leeuwen heeft DE Brabantse inslag volgens de voorzitter. En Peter vult aan: ‘Ik hoop van harte dat we in staat zullen blijven om de waarden en normen te behouden van wat we bezitten en hebben opgebouwd. Koester wat je hebt.’


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.