02-04-2021 7 min. Rinie van Haren

Nissan JUKE, het geheime wapen voor harmonieuze reizen

Top vijf oorzaken van onenigheid in de auto

• Onderzoek toont de belangrijkste redenen aan voor onenigheid in de auto onder Europese automobilisten. Gevaarlijk inhalen is de belangrijkste oorzaak (39%)
• 72% vindt telefoneren of appen tijdens het rijden de slechtste rijgewoonte
• Veilig rijden (59%) en leuke muziek (55%) zijn de belangrijkste ingrediënten voor een fijne reis
• Als reactie op het onderzoek introduceert Nissan de JUKE’s Stress-Free Driving Guide voor harmonieuze reizen

Amsterdam, 25 maart 2021 – Automobilisten en passagiers kunnen hun ritten met slechts een paar simpele stappen een stuk fijner maken. Hierbij gaat het om het plannen van de reis en het luistermateriaal, maar ook om bedachtzamer rijden. Dat is de conclusie uit een nieuw onderzoek van Nissan1 naar de belangrijkste oorzaken van onenigheid tussen automobilisten en passagiers tijdens de reis.

Uit het onderzoek blijkt dat onveilig rijgedrag en het gebruik van de mobiele telefoon onder Europese automobilisten de belangrijkste oorzaken zijn van onenigheid in de auto. Van hen geeft 45% aan dat het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden de belangrijkste oorzaak is van discussies tussen de inzittenden. Verder geeft 39% aan dat gevaarlijk inhalen de belangrijkste oorzaak is en meer dan een derde noemt op het laatste moment remmen.

Top vijf oorzaken van onenigheid in de auto onder Europese automobilisten:

  1. Gebruik van de telefoon tijdens het rijden (45%)
  2. Gevaarlijk inhalen (39%)
  3. Op het laatste moment remmen (35%)
  4. Plotseling of onnodig hard remmen (33%)
  5. Bumperkleven (32%)

Op basis van feedback van automobilisten uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje introduceert Nissan ook de Nissan JUKE’s Stress-Free Driving Guide. Deze gids is gebaseerd op de intuïtieve technologie en vertrouwenwekkende assistentiesystemen van de Nissan JUKE en geeft tips voor een fijne en ontspannen reis. Daarmee worden onenigheden in de auto en de oorzaken daarvan tot een minimum beperkt.

“We zoeken allemaal naar het plezier van autorijden. Daarbij is het cruciaal om te begrijpen dat het geheim van een harmonieuze reis vaak in de auto zelf te vinden is”, zegt Arnoud Charpentier, Region Vice President, Product Strategy and Pricing, Nissan AMEIO. “Dit nieuwe onderzoek bevestigt Nissans overtuiging dat intuïtieve technologieën in de auto helpen bij het reduceren van stress en maximaliseren van gemak bij iedere rit.”

“Nissan zet zich ervoor in om automobilisten en passagiers een veilig, comfortabel en prettig gevoel te geven op de weg. Met geavanceerde assistentiesystemen, naadloze connectiviteit en een interieur met premium uitstraling maakt de Nissan JUKE de rijbeleving voor iedereen aan boord zowel leuk als ontspannen”, voegt Arnoud Charpentier toe.

Onveilig rijgedrag en telefoongebruik hebben niet alleen invloed op de sfeer in de auto. Bijna driekwart van de ondervraagden (72%) geeft aan dat het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden de slechtste rijgewoonte is en een grote oorzaak van spanning tussen bestuurders en passagiers.

Telefoongebruik wordt door Europese automobilisten nog erger gevonden dan gevaarlijk inhalen en bumperkleven, die door respectievelijk 59% en 55% van de ondervraagden als slechtste rijgewoonte worden genoemd.

Voor het voorkomen van onenigheden in de auto beschikken Europese automobilisten over een reeks technologische functies. Meer dan een derde van de respondenten (37%) ziet het gebruik van digitale navigatiehulp als de ideale oplossing, gevolgd door geavanceerde veiligheidsuitrusting (34%) zoals intelligente cruise control. Daarna volgen hansfree mobiele telefonie (33%) en rijassistentiesystemen (32%) zoals de Around View Monitor van de Nissan JUKE. Die geeft een 360-gradenbeeld van de omgeving van de auto, zodat parkeren extra eenvoudig is.

Goede muziek

Muziek waar de automobilist fijn bij voelt is boven alles het belangrijkste voor fijne reizen. Het onderzoek keek niet alleen naar de oorzaken van spanningen op de weg. Er werd ook gekeken naar wat zorgt voor een fijne en stressvrije reis.

Veiligheid

Veilig rijgedrag (59%) en goede muziek (55%) zijn het belangrijkst voor de Europese automobilist. Deze zaken werden genoemd als de belangrijkste ingrediënten voor plezier tijdens het rijden.

Zelfs wanner zij niet zelf rijden, ziet de helft (50%) van de Europese automobilisten muziek als het belangrijkste element voor een fijne reis. Verder geeft 32% aan dat het voor hen belangrijk is om het met de andere inzittenden eens te worden over de muziekkeuze. Daarna volgt het vinden van een goede parkeerplek (24%). Goede muziek gaat voor de Europese automobilist dus zelfs boven praktisch gemak.

Automobilisten zijn comfortdieren

Als het gaat om functies in de auto die een reis fijn maken, dan blijven comfort en technologie het belangrijkst. Bijna tweederde (62%) verkiest comfortabele stoelen boven alles, gevolgd door ruime interieurs (43%). Daarmee zijn rust en ontspanning de prioriteiten voor een harmonieuze en ontspannen reis.

De technologische wensenlijst

Europese automobilisten willen verschillende soorten technologie om hen achter het stuur te assisteren. Geavanceerde veiligheidsfuncties (39%), navigatie (39%), handsfree mobiele-telefoonfuncties (36%) en smartphone-connectiviteit (35%) zijn hierbij het populairst.

De Nissan JUKE biedt een leuke en vertrouwenwekkende rijbeleving met naadloze connectiviteit en infotainment met NissanConnect. Ook zijn er geavanceerde assistentiesystemen zoals Nissan ProPILOT. De Nissan JUKE’s Stress-Free Driving Guide laat automobilisten zien hoe zij meer ontspanning en harmonie in hun dagelijkse ritten kunnen brengen:

Nissan JUKE’s Stress-Free Driving Guide

1. Handsfree voor stressvrij!

Wist je dat… nieuw onderzoek van Nissan heeft aangetoond dat telefoongebruik tijdens het rijden de slechtste rijgewoonte is van Europese automobilisten? Het is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook zorgen voor onenigheid met passagiers die zich onveilig voelen!
JUKE rijders kunnen deze onenigheden tot een minimum beperken dankzij naadloze smartphone-integratie met NissanConnect. Dat maakt handsfree telefoneren eenvoudig en veilig. Met Apple CarPlay en Android Auto zijn binnenkomende oproepen en berichten veilig te beantwoorden.

2. Goede muziek cruciaal voor leuke rit

Wist je dat… 55% van de Europeanen goede muziek het belangrijkste ingrediënt vindt voor een fijne reis? Laat iedereen stralen als een DJ en kies om de beurt muziek uit. Wordt het voor vertrek met je passagiers eens over een afspeellijst.
De inzittenden van de JUKE genieten van hun roadtrip-afspeellijsten met het NissanConnect infotainmentsysteem. Aanvullend zorgt het Bose Personal Plus audiosysteem voor een uitstekend geluid voor bestuurder en voorpassagier, via de speler van de JUKE of via Apple CarPlay of Android Auto. Alle passagiers kunnen ook gebruikmaken van de In-Car Wi-Fi-hotspot van de JUKE om zo hun eigen muziek te luisteren!

3. Vloeiend rijden

Wist je dat… 46% van de Europese automobilisten bumperkleven een van de meest irritante rijgewoontes vindt? Voorkom verrassingen en houd ten minste twee seconden afstand tot de voorganger. Denk eraan dat dit op hogere snelheid een grotere afstand wordt!
Het geavanceerde ProPILOT assistentiesysteem van de JUKE helpt de bestuurder niet alleen om op de snelweg afstand te houden – het accelereert en remt ook af om de snelheid van de voorganger aan te houden en het houdt de JUKE binnen de rijstrook.

4. Neem een pauze

Wist je dat… Bijna een op de vijf Europese automobilisten toegeeft zich wel eens vermoeid te voelen en niet regelmatig stopt tijdens lange reizen? We voelen ons allemaal moe na een lange reis, dus neem de tijd om even te stoppen en te rusten. Of het nu gaat om een dutje of een kopje koffie, het zorgt voor alertheid en extra veiligheid op de weg.
De JUKE kan herkennen of de bestuurder tekenen van vermoeidheid vertoont. Intelligent Driver Alertness houdt het stuurgedrag van de bestuurder in de gaten en waarschuwt met een geluid en een icoon van een kopje koffie. Tijd om even pauze te nemen.

5. Spot de auto!

Wist je dat… 56% van de Europese passagiers toegeeft zich niet prettig te voelen door gevaarlijk inhalen? Kijk bij het inhalen altijd goed voor- en achteruit om te zien of de andere rijstrook vrij is. Denk hierbij ook aan verkeer dat sneller van achteren nadert.
Het Blind Spot Intervention van de JUKE geeft de bestuurder een seintje als op de snelweg een voertuig in de aangrenzende rijstrook rijdt. Als de bestuurder hier niet op reageert dan helpt de JUKE door met een remingreep terug te keren naar de eigen rijstrook. (Functies afhankelijk van uitvoering, standaard of optioneel.)

De Nissan JUKE is een compacte crossover die is ontworpen voor de stad. Hij wordt gebouwd in Sunderland (Verenigd Koninkrijk), en wordt aangedreven door een efficiënte 1.0-liter driecilinder DIG-T turbobenzinemotor met een vermogen van 114 pk3. Dat zorgt voor een overtuigende combinatie van dynamische prestaties, laag brandstofverbruik en verfijning. Verbonden diensten en over-the-air-updates maken de nieuwe JUKE de meest verbonden Nissan ooit. Afhankelijk van de uitvoering is de JUKE voorzien van NissanConnect, een 8-inch touchscreen, In Car WiFi-hotspot en stemherkenning. De Nissan ProPILOT technologie biedt elektronische ondersteuning bij het sturen, accelereren en remmen. ProPILOT is ontworpen voor gebruik op de snelweg binnen één rijstrook en voor het eerst leverbaar voor de JUKE.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.