08-10-2021 3 min. Rinie van Haren

Oktober, maand van de geschiedenis

Maas en Waalse musea en bezoekerscentra nemen deel aan de landelijk bezoekersactie: “Oktober, de maand van de geschiedenis”. In samenwerking met Bezoekerscentrum Dijkmagazijn Beuningen, Museum Stoomgemaal de Tuut te Appeltern en Streekmuseum Tweestromenland te Beneden-Leeuwen worden gedurende deze maand voor de bezoekers een aantal uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Dit jaar is het thema “Aan het werk!”.

Samen met het publiek gaan ze op zoek naar verhalen over arbeid, het dagelijkse harde leven, de werkomstandigheden. Vanuit deze verhalen kun je het heden beter begrijpen en leer je over je werkplek. Zij nodigen alle inwoners uit om op een ontspannen manier te kijken naar je eigen omgeving.

Hieronder een overzicht van de activiteiten. Raadpleeg vóór het bezoek de websites over data en tijdstip, entree, coronamaatregelen e.d.

Dijkmagazijn Beuningen

Dijk 41, www.dijkmagazijnbeuningen.nl, tel. 025-6777000. Voor deelname vooraf aanmelden.

 1. Woensdag 13 oktober van 15.00 -16.30 uur: JONGE INGENIEURS GEZOCHT. Geulen graven, dijken bouwen en polders aanleggen. Ervaar zelf hoeveel werk het was voor de dijkenbouwers vroeger om hun voeten droog te houden. Bouw met emmers, scheppen en grondboren, takken en stenen een eigen polder. Trek stevige schoenen of laarzen aan en kleren die vies mogen worden.
 2. Zondag 17 oktober van 13.30 – 15.00 uur: EXCURSIE DIJKEN BOUWEN TUSSEN MAAS EN WAAL. De bewoners van Maas en Waal bouwen al in de middeleeuwen dijken om hun huizen en stallen droog te behouden. Dat zorgde voor groei en welvaart maar later ook voor veel overstromingen en ellende. Hoeveel werk dat bouwen is geweest is in het Dijkmagazijn te zien: het gezwoeg om droge voeten. Entree € 3,50 p.p.

Museum Stoomgemaal en motorenmuseum De Tuut

De Tuut 1 te Appeltern, tel.0487-541156, www.stoomgemaaldetuut.nl. Openingstijden ma. t/m zondag van 11.00 – 16.00 uur.

 1. Tijdens openingsdagen: DIGITALE RONDLEIDING MET EEN TABLET. a. Een cultuurhistorische rondleiding met op 8 locaties binnen het gebouw interessante verhalen over de geschiedenis van de waterbeheersing en overstromingen e.d. b. Een technische rondleiding over de techniek van het stoomgemaal over het oppompen van het water van laag naar hoog niveau, over onderhoud en de waterbeheersing.
 2. Voor groepen, vooraf aanmelden: LEZING OVER KLINKNAGELONDERZOEK VAN STOOMKEKETELS inclusief een rondleiding, duur plm. 45 minuten.

Streekmuseum Tweestromenland

Past. Zijlmanstraat 2 te Beneden-Leeuwen, tel. 0487-595002, www.museumtwestromenland.nl. Openingstijden: woe, vr, za en zo van 13.30 – 17.00 uur.

 1. De hele herfstvakantie: “VERGETEN BEROEPEN”: Er wordt extra aandacht besteed aan de beroepen die tentoongesteld zijn op de 2e etage. Zoals religieuze zorgverlening en verpleging, waterbeheerders, de kooiker, touwslager, kooiker, schoonmaker e.a. Maak ook kennis met de oude gereedschappen.
 2. Extra aandacht voor religieuze zorgverlening en verpleging in bejaarden- en verpleeghuizen in o.a. Druten, Boven- en Beneden-Leeuwen met minitentoonstellingen met foto’s en attributen. Er zijn boeken in te zien en te koop. Dit in samenwerking met de Historische Vereniging te Wijchen en de bibliotheken in Druten en Beneden-Leeuwen.
 3. Zaterdag 23 oktober om 14.00 uur een DEMONSTRATIE TOUWSLAAN met gekleurde touwen, die daarna te koop zijn als springtouw.
 4. Woensdag 27 oktober om 14.0 uur DEMONSTRATIE TOUWSLAAN en voor kinderen SPEURTOCHT in het museum.
 5. Zaterdag 30 oktober om 14.00 uur een LEZING OVER DE GESCHIEDENIS VAN GLAS EN LOOD en een DEMONSTRATIE VAN HET WERKEN MET GLAS EN LOOD.

*Volgend jaar sluiten Museum Kasteel Wijchen, Bezoekerscentrum de Grote Rivieren te Heerewaarden en Expeditie Over de Maas (archeologische opgraven) te Dreumel zich ook aan. *

Samenvatting

 1. Tijdens openingsdagen, Stoomgemaal de Tuut: Digitale cultuurhistorische en/of technische rondleiding met een tablet;
 2. Tijdens openingsdagen, Museum Tweestromenland: Vergeten beroepen;
 3. Tijdens openingsdagen, Museum Tweestromenland: religieuze zorgverpleging;
 4. Vooraf aanmelden, Stoomgemaal de Tuut: lezing over klinknagelonderzoek stoomketels;
 5. Woensdag 13 oktober, 15.00 uur in Dijkmagazijn Beuningen: Jonge Ingenieurs gezocht;
 6. Zondag 17 oktober, 13.30 uur in Dijkmagazijn Beuningen: Excursie Dijken bouwen;
 7. Zaterdag 23 oktober, 14.00 uur in Museum Tweestromenland: Demonstratie touwslaan;
 8. Woensdag 27 oktober, 14.00 uur in Museum Tweestromenland: Speurtocht voor kinderen en touwslaan;
 9. Zaterdag 30 oktober, 14.00 uur in Museum Tweestromenland: Lezing over de geschiedenis van glas en lood en demonstratie werken met glas en lood.

Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.