17-03-2023 5 min. Rinie van Haren

Ongeremd lachen op Lauwse Tonpraotersaovond

Door Rinie van Haren

In het halfvastenweekend heeft carnavalsvereniging De Braoiers al enige jaren het Tonpraten op het programma. Dit avondvullend programma wordt aangeboden aan de vele trouwe sponsors die de gasten vormen op deze avond. De overblijvende kaarten worden dan in de verkoop gedaan en binnen afzienbare tijd is deze populaire avond dan uitverkocht. Want wie wil er niet eens een avondje lekker en onbezorgd lachen in deze razende wereld?

President Jan heette alle aanwezigen welkom en kondigde de eerste artiest aan. Tonprater Ton Brekelmans mocht het spits afbijten en dat is beslist geen makkelijke taak. De lachspieren zijn nog niet warm bij het publiek maar daar wist deze Udenhoutse komiek al snel verandering in te bregen. Al was het maar vanwege zijn onnozele uitstraling en dito bril. ( dat je daar nog dorrheen kunt kijken). Als opa Tontje vertelde de inmiddels 73-jarige zijn levensverhaal. Hij was trouwens 50 jaar....... geleden 23 geworden. Al voor zijn geboorte heeft hij veel meegemaakt. Tijdens de zwangerschap kreeg hij al veel bezoek. Met een ervan kreeg hij het zelfs aan de stok, de eierstok. Na de geboorte was er verwarring want de fontanel stond zo ver uit elkaar dat de luier aan de verkeerde kant was aangebracht. Bij zijn voortgezet kleuteronderwijs had hij niet veel op met juffrouw Vis, bij wie hij een punaise op haar stoel had gelegd waar ze op was gaan zitten. Twee weken later deed hij dat nog eens maar toen was er geen reactie van de juf. Waarschijnlijk was de punaise in hetzelfde gaatje als dat van twee weken geleden gekomen. Zijn verhalen over de seksuele voorverlichting leverden flinke lachsalvo's op en het ijs was gebroken. Zijn belevenissen in het ziekenhuis waren veruit kolderiek.

Na een gezellige onderbreking die door dj Ronn werd ingevuld met muziek en bijbehorende clips was het podium en de ton vrij voor Joep de Wildt. Waar de overige tonpraters traditioneel plaats namen achter de ton, bleef Joep als 'De kleinzoon' voor de ton zijn buut opvoeren. De jongste buutreedner van deze avond uit het Brabantse Oudenbosch week in alles af van de overige artiesten en vertoonde een wat meer theatraal optreden. En daarmee had hij al bij de eerste uitspraken het publiek op zijn hand. 'Ik werd gebeld door Theo van Gelder of ik vanavond hier in Beneden-Leeuwen wilde komen optreden. Ja, hij bleef maar bellen en toen heb ik uiteindelijk maar gezegd dat ik zou komen. En nou moet ik zeker met jou in bad? Oh nee, dat was Jack van Gelder.'
Zijn vriendin was met Guus Meeuwis in gesprek en dat vond hij helemaal niet erg. En dat Guus even later tegen haar zei dat haar haar zo lekker rook, vond hij ook helemaal niet erg. Nee, als Roel van Velzen dat gezegd zou hebben, dan had hij daar wel moeite mee gehad.
De strijd met de buitenreclame van de winkel van zijn opa en die van het grote V&D aan de overkant van de straat leverde opnieuw uitzinnige geluiden op uit het publiek.
Samen met zijn vriendin kreeg hij een dochter die ze Vlinder noemden. Daar had hij een kort gedichtje over gemaakt.

'Dat je bent geboren
kwam door een defect kapotje.
We noemen je nu Vlinder
maar je bent eigenlijk een motje.

Hij las vervolgens het geboortekaartje van Vlinder voor en stond ven stil bij het gewicht op het kaartje. Zo'n rare gewoonte. iemand zijn gewicht op een kaartje. Het geboortekaartje is het enige waarop iemand zijn gewicht wordt vermeld. Zo raar.
Zijn verhalen over zijn opa laten het publiek hikken van het lachen. Maar zijn imitatie van Hilversum 3 van Herman van Veen, vermengd met Total Eclips van Bonny Tyler is niet alleen maar brullen van het lachen maar wekt ook veel bewondering. Midden in de zaal, staand op een klaptafel (getuigt ook van enig lef) weet hij het publiek geweldig te bespelen. Joep de Wildt, een naam die we in Beneden-Leeuwen niet gaan vergeten.

Na de volgende muzikale onderbreking was het de beurt aan de Nulandse Dirk Kouwenberg die als een van de weinige tonpraters alle grote prijzen in het zuiden van het land op zijn naam heeft staan. Opkomend in zijn onderbroek trok hij meteen de aandacht. Slechts een deel van zijn nette kostuum dragend en de rest over zijn arm gehangen, betrad hij het podium. Alleen zijn linkerschoen had hij aan. als geheim agent was hij naar de Rosmolen gekomen, maar omdat er een bordje 'No Smoking' hing moest hij zijn kostuum hals-over-kop uittrekken. Bij de ontvangst was hem verteld dat de zaal kon inlopen door 'links aan te houden' wijzend op zijn schoen. Zijn belevenissen als geheim agent kon hij slechts voor een deel openbaren, maar dat hij prinses Amalia naar een geheime locatie moest brengen wilde hij wel even kwijt, daarbij witte partytenten ontwijkend. Het publiek werd niet alleen steeds overgeleverd aan lachwekkende situaties maar moest vooral ook scherp blijven om niets te missen. Dat er alleen maar louter toppers op deze tonpratersavond waren, bevestigde ook Dirk met deze gewledige performance.

Sinds het jaar 2000 is er bijna geen jaar meer voorbij gegaan dat Frans Bevers uit Oirschot geen prijs heeft behaald. Als Ciske beelfde hij de dolste avonturen en zijn woordspelingen zijn elke keer weer raak. Als Ciske de Hospik vertelt de Brabander over zijn belevenissen in het leger. Over het nasivlees in Duitsland, over de pastoor die zijn hond uitlaat als zijn hormonen opspelen, dat de dienstmeid de hond uitlaat als haar hormonen opspelen en dat de hond zichzelf uitlaat als bij allebei de hormonen opspelen. Drie pitjes van een appel per dag, vijf dagen lang, maken je slimmer. De generaal wil dat wel eens proberen en Ciske verkoopt hem 15 appelpitjes voor een tientje. Al kauwend op de eerste drie appelpitjes bedenkt de generaal dat hij voor dat tientje wel acht kilo appels had kunnen kopen en zo wel hinderden pitjes gehad zou hebben. 'Zie-de nou wel? Ze beginnen al te werken.'

De Braoiers, onder aanvoering van prins Guido en funkenmarieke Romy, zijn er geweldig in geslaagd om het publiek een avond vol humor en gezelligheid te bieden. De lachspieren zij n weer eens flink opgerekt.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.