14-10-2022 2 min. Rinie van Haren

Op zoek naar toekomstige leefbaarheid

Door Rinie van Haren

In Ons Huukske zijn bijna honderd belangstellenden afgekomen op de persoonlijke uitnodiging om mee te denken over de toekomst van 50-plussers in Lauwe. 'Hoe houden we het leuk in Lauwe' is de belangrijkste vraag die werd gesteld door Oldskool Lauwe, de vereniging voor actieve 50-plussers, de gemeente West Maas en Waal, KBO-Brabant en Sociom. Meedenken over thema's als Wonen, zorg en welzijn in de toekomst in ons dorp, werd voorafgegaan door een inleiding van Jan Baartmans namens Oldskool Lauwe. Jan maakte aan de hand van verschillende statistieken en grafieken duidelijk hoe de bevolkingsopbouw er momenteel uitziet in West Maas en Waal en in onze gemeente. 'De gemiddelde leeftijd ligt in ons dorp hoger dan in de andere kernen van onze gemeente omdat hier nu eenmaal meer voorzieningen zijn. Dat zal de komende jaren verder gaan oplopen.' Het is een gegeven dat deze middag regelmatig als basis dient voor stellingen en thema's.

Jochem van Gelder houdt vervolgens een boeiend en interessant familiegesprek waarbij zijn broers Sjors en Bob als zorgdeskundigen worden voorgesteld. Beiden zijn resp. 45 en 25 jaar actief in de zorg. Jochem (59) geeft aan dat hij vooraf aan deze bijeenkomst wel een paar keer heeft gedacht dat voor hem de inhoudelijke thema's van deze middag nog ver van hem verwijderd zijn, maar daar kwam hij in de loop van de middag van terug.

De zorg kampt met grote problemen en zal in de toekomst verder krmpen, zo wordt verondersteld. Langer thuis wonen kan een valkuil zijn voor de mantelzorger, zo waarschuwt Bob. Wooncommunity is in opkomst, waarbij mensen in kleine woonvormen zelfstandig, maar dicht bij elkaar wonen en naar elkaar omzien. Afspraken maken voor als er wat gebeurt. Particuliere initiatieven ontstaan en breiden uit.

Jochem maakte een pilot voor een TV programma met de titel 'Oudwatervrees' en ging daarvoor dicht bij huis te rade, bij tante Thill. Zij was toen 93 en nog erg fit en actief. Op de vraag van Jochem wat zij daarvoor deed, antwoordde ze: 'Op de hoogte blijven, in beweging blijven en onder de mensen zijn.' Sindsdien gelden die drie tips voor Jochem als de 'Wet van Tante Thill'.

De aanwezigen in het publiek vulden tot slot ideeën en wensen voor de toekomst in en enkele daarvan werden nog even onder de aandacht gebracht, waarna de bijeenkomst werd afgesloten. Jan Baartmans gaat de ideeën en wensen verder uitwerken en zal daar bij een latere gelegenheid op terug komen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.