15-01-2021 2 min. Rinie van Haren

Oud-stoottroeper Theo Roeffen overleden

Afgelopen weekend bereikte ons het droeve bericht dat oud-stoottroeper Theo Roeffen op 94-jarige leeftijd is overleden. De in ’s Hertogenbosch woonachtige heer Roeffen kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen, hij leed aan longkanker. Theo is als stoter altijd erg betrokken geweest bij het Land van Maas en Waal en Beneden-Leeuwen in het bijzonder.

Theo Roeffen, geboren in 1926 in Cuijk, sloot zich in 1944 aan bij de Stoottroepen en was actief in Oost-Brabant en Zuid-Gelderland, het Land van Maas en Waal. Bij een operationele actie raakte hij gewond, waarvoor hem het draaginsigne Gewonden werd uitgereikt. Na de oorlog werd Roeffen actief als vrijwilliger in Nederlands-Indië. Eenmaal weer ‘thuis’ sloot hij zich aan bij de Sociale Begeleidingscommissie van de Bond voor Oud-Stootroepers[ BOSS], die veteranen mentaal bij staat. Bij die bond [BOSS] bekleedde Roeffen later nog bestuursfuncties in de kring Den Bosch. Als oud militair bezocht hij trouw elk herdenkingsdefilé in Wageningen, maar moest in 2020 vanwege corona verstek laten gaan.

Roeffen was na de oorlog ook actief op scholen om over de oorlog en het verzet te vertellen. Op openbare basisschool De Wijzer wordt elk jaar projectmatig gewerkt aan werkstukken en een digitale voorstelling voor de jaarlijkse herdenking van Gesneuvelde Stoottroepen, die jaarlijks plaatsvindt op de tweede zondag van oktober nabij de herdenkingskapel van de Stoottroepen in Beneden-Leeuwen. Theo Roeffen bracht elk jaar een bezoek aan De Wijzer om de leerlingen te vertellen over zijn oorlogservaringen en herinneringen. Hij genoot zichtbaar van de aandacht en nam alle tijd om de vele vragen te beantwoorden.

Theo was vele jaren bij herdenkingen en plechtigheden van oud-Stoters in gezelschap van oud-Stoters Jan van Ooijen uit Appeltern (26 maart 2020) en John Plamont (2 maart 2020) die vorig jaren beide zijn overleden op de leeftijd van resp. 92 en 74 jaar en in gezelschap van Ton Onincx. Wij zijn Theo dankbaar voor zijn inzet voor onze regio, zowel in de oorlogsjaren als bij het delen van al zijn boeiende ervaringen. We wensen zijn nabestaanden veel sterkte.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.