31-07-2020 6 min. Rinie van Haren

Praktijk Marianne geeft holistisch sporten

Geschreven door Marianne van Leeuwen

SLOWfit

SLOWfit, holistische fitness, is bovenal een manier van leven. In plaats van je alleen te richten op het verliezen van gewicht, het verhogen van je push ups of het versterken van je lichaam, legt SLOWfit de focus op de hele persoon, en hoe je jezelf verhoudt tot je omgeving. Het is deze verbinding van je geest, het lichaam en je ziel die jou zal helpen om een maximaal welzijn te bereiken. Net zoals de focus op alle delen van jezelf zorgt voor een sterker geheel, zo is het ok met SLOWfit.

Wat veel mensen verbaasd over deze vorm van sporten, is dat het eigenlijk zeer haalbaar is en niet zo “buiten het kader” als dat men verwacht. Een holistische benadering van sporten maakt het mogelijk om zowel de geest als het lichaam te conditioneren. En wanneer de geest geconditioneerd is, zul je de motiverende kracht en kennis bezitten om je conditie met enthousiasme, zelfvertrouwen en positieve energie te benaderen. Deze mentaliteit toont zich in het lichaam door je volledige potentieel in te zetten om je doelen te bereiken en te overtreffen.

Onze lichamen zijn ingewikkelde en gecompliceerde machines als je daar eens goed over nadenkt. Dit betekent dat geen enkel fitnesscomponent jou adequaat kan helpen om je doelen te bereiken. Als er bijvoorbeeld maar één onderdeel wordt getraind (zoals spiergroei - hypertrofie) blijven de andere onderdelen onveranderd (zoals flexibiliteit of kracht). Om je maximale potentieel te bereiken, moet je een heleboel verschillende stress “oorzaken” naar je lichaam toebrengen, oftewel je gaat niet alleen maar de spieren trainen, maar ook je geest en je gedachten. Dit is het basisidee achter het fysieke element van SLOWfit: holistische training houdt rekening met het hele lichaam, niet alleen met delen ervan.

• SLOWfit combineert het beste van kracht, balans, mobiliteit en flexibiliteit tot een training die het lichaam voortdurend uitdaagt en de geest en je ziel bezig houdt. • SLOWfit traint met hoge en lage herhalingen, explosieve krachtbewegingen en stabiliserende kernbewegingen.

Denk aan SLOWfit, holistisch sporten, als een manier om het beste te zijn wat je kunt zijn. Je leert verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen niveau van sporten en de keuzes die nodig zijn om te veranderen.

Een sterke en gezonde geest creëert een sterk en gezond lichaam. Dit betekent dat je meer doet dan je lichaam uitdagen met traditionele trainingen: Het is tijd om jezelf uit te dagen en daardoor beter te worden.

Flow ademhaling Je hebt de indruk dat je niet genoeg lucht binnen krijgt bij een eenvoudige inspanning. Je bent sneller buiten adem dan anderen. Heb je er wel eens bij stil gestaan dat je het ademhalen wellicht bent verleert? Als je naar meer energie, rust en kalmte verlangd, dan is een juiste ademhaling een must! Want er zijn alleen maar voordelen bij een juiste ademhaling.

Nadelen? Ik ken ze niet, jij wel? (de tekst gaat verder onder de foto)

Ademhalen

Eeen absolute noodzaak om te overleven. Het is net zo belangrijk om te overleven als eten, drinken en slapen. Zonder ademhaling redden we het niet lang. Als we al enkele seconden niet ademen, komen we zuurstof tekort. DE zuurstof die nodig is om te overleven. En wanneer het ademen enkele minuten stopt, gaan we dood! Alle levende organismen die er zijn ademen, maar de mens haalt niet altijd op de juiste manier adem!!

Waarom wordt het belang van goed ademhalen dan toch nog vaak verwaarloosd? In onze huidige maatschappij kennen we veel stress en gejaagdheid. Alles moet.… en moet…. En moet nog meer…., zowel op de werkvloer als in onze vrije tijd. We leggen onszelf heel veel druk op en hebben weinig tijd voor ontspanning. Nog steeds beweegt de gemiddelde mens ook te weinig. Dit alles draagt bij aan een te grote lichamelijke spanning en mede daardoor aan een verkeerde manier van ademhalen.

Want wat gebeurt er met je bij een verkeerde ademhaling? Er kunnen problemen ontstaan op zowel lichamelijk, geestelijk en emotioneel gebied. Wanneer jouw ademhaling voor een langere tijd op een verkeerde manier is, heeft je lichaam minder weerstand tegen bacteriën en virussen. En ook loop je kans op chronische, stress gerelateerde aandoeningen.

Bij ademhalen denken we altijd als eerste aan het opnemen van zuurstof in het lichaam. Doe jij dat ook? Er zijn niet veel mensen die er bij stil staan dat uitademen net zo belangrijk is. Wanneer je echter onvoldoende uitademt blijven de longen gedeeltelijk gevuld met oude lucht en is een nieuwe inademing niet volledig mogelijk. Als je goed ademt, zit je lekkerder in je vel. Je haalt daarbij het maximale uit je zuurstofopname en je lichaam raakt de afvalstoffen beter kwijt. Het zorgt er tevens voor dat je gewapend bent tegen stress en zijn symptomen als nekpijn, opgetrokken schouders, maagpijn, maagzuur, zware, vermoeide benen etc. Lichaam en geest worden ontspannen, wat dus ook je algehele stemming zal doen verbeteren.

Houding

Ook je houding is belangrijk bij ademhalen. Er zijn tal van oefeningen die jou kunnen helpen op de weg naar een betere ademhaling. Dus zo lees je maar weer, dat ook ademhalen een holistische cirkel bevat.

Een goede ademhaling is goed voor: • Een goede nachtrust • Betere concentratievermogen en aandacht • Je wordt leniger • Heeft invloed op de spijsvertering en de uitscheiding • Je cellen worden gevoed • Je longcapaciteit wordt groter • Sneller herstel na inspanning • Werkt kalmerend • Emotionele spanningen verminderen • Agressie vermindert • Zelfbeheersing bevordert • Je humeur bevorderd gunstig

Door dus bewust te ademen wordt je mentaal scherper. Verbeterd de kwaliteit van je leven, leer je je angsten te beheersen en neemt je concentratievermogen toe.

Holistisch energetische behandeling

Holisme stamt af van het Griekse woord holon, dit betekent heel / alomvattend. Holisme is een filosofie, levensvisie of levensovertuiging. Er wordt daarbij van uitgegaan dat alles met elkaar in verbinding is. Een visie die in deze tijd steeds bekender wordt. In de holistische visie beschouwen we de mens als één geheel. Alle gevoelens, emoties, gedachten en verlangens zijn met elkaar verbonden. Ze beïnvloeden elkaar en kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze vormen samen een balans. Als op het ene niveau iets gebeurt dan heeft dat onmiddellijk effect op het andere niveau. Het lichaam is de graadmeter van onszelf, van hoe we ons voelen en hoe we denken. Als de graadmeter van balans niet meer in evenwicht is, dan zal het lichaam een signaal afgeven. Vaak al veel eerder dan wij ons realiseren. Je krijgt dan een klacht. De kunst is om de klacht te verbinden met de realiteit. En weet, het lichaam liegt nooit!

Bewustwording is een genezingsproces

Alles moet na een disbalans weer in balans komen om je weer lekker in je vel te voelen. Maar je moet je wel bewust zijn van je disbalans. Je kunt jezelf de vraag stellen waar jouw disbalans vandaan komt. Is de klacht ook de daadwerkelijke oorzaak of zit er nog een ander niveau achter die het d=signaal afgeeft. Vaak is dit lastig te achterhalen. Wij mensen zijn geneigd om alleen naar de klacht te kijken die er op dat moment is. En niet naar de achterliggende klacht, naar de werkelijke oorzaak. Binnen de holistische visie wordt een klacht, symptoom of ongemak, gezien als een door het lichaam gegeven signaal van een verstoorde balans. In het behandelen van mensen vanuit deze visie heb ik niet de intentie het signaal zo snel mogelijk weg te werken, maar de wens om die mensen te kunnen behandelen naar bewustwording en inzicht. Dat een klacht vaak niet op zich zelf staat, maar dat er vaak een achterliggende klacht aanwezig is.

Met warme groet, Marianne

  • Holistisch Energetisch Therapeut (o.a. Reiki behandelingen)
  • Holistisch masseur (met als specialisatie Reuma- en Oncologie massage)
  • Holistisch sportcoach (small group training)
  • Sportinstructeur (groepsverband en personal training)
  • Mind-Walk® trainer (groepsverband, personal coaching en voor bedrijven) → (gericht op angst- en stress beheersing, wellness en voeding)

Praktijk: Coach Marianne

Bikkelen 2a 6658 AS, Beneden-Leeuwen W: www.coachmarianne.info W: www.holisticflow.nl E: holisticflow@outlook.com T: 06-50280832


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.