09-09-2022 2 min. Rinie van Haren

Publieksvriendelijke actie tijdens Vuelta

Tekst: Nicole Megens Fotografie: Jos Kruisbergen

Binnen één minuut rijden de renners van De Vuelta door Wamel heen.
Bij de brug stonden de Maas en Waalse boeren om de renners zonder blokkades te verwelkomen. Ze wilde hun problemen graag wereldwijd op de televisie overbrengen. Het is al 1 minuut over 12 zegt maar het is niet alleen het probleem van de boeren er is veel meer aan de hand.

Het is vrijdagavond als Sjaak Janssen van Samen Wamel met vele vrijwilligers de de Wamelse vlaggen op de rotonde en in de lantaarnpalen hangen om zo het hele circus van de Spaanse Vuelta de volgende dag te kunnen begroeten. Honderden mensen staan langs de rotonde te wachten om een glimp van de renners op te kunnen vangen zo ook cineast Jos Kruisbergen met zijn kleinzoon Thymen Schippers samen leggen ze deze historische dag vast voor Tweestromenland in Beeld en Geluid.
Neem nou Jan Hermsen uit Nijmegen een echte fan van wielrenner als kind zat hij al voor de tv, zelf fietst hij ook nog.

Vlak voor de Prins Willem Alexanderbrug worden de renners begroet met luid getoeter van de vele tractoren die daar staan. Een grote vlag blauw wit rood hangt over de weg en langs de kant staan de boeren met hun protestborden. Elske Janssen. Wij hebben in Maas en Waal altijd een publieksvriendelijke actie wij zijn niet voor het harde geweld daardoor hopen we begrip te krijgen bij de burgers. We hopen dat de stikstofplannen opnieuw bekeken worden. Graag wil ik over 30 jaar ook nog boeren.

De boeren hebben op een nette manier hun punt gemaakt.
Sjaak Janssen: 'Nu maar hopen dat we de Tour de France nog een keer naar Maas en Waal kunnen halen dan hebben we alle grote rondes gehad.'
Aan de organisatie zal het niet liggen, die was perfect. De reportage is te zien op www.2bg.nl

Vrijwilligersorganisatie Tweestromenland in Beeld en Geluid mag meedoen met RaboClubsupport . Graag willen wij ons levenswerk doorgeven aan volgende generaties. Mogen wij uw stem?


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.