16-04-2021 2 min. Rinie van Haren

Regionale Energie Strategie weer stap verder

Om klimaatverandering tegen te gaan schakelen we in Nederland stapsgewijs over op duurzame elektriciteit en warmte. Doel is om met elkaar de CO2-uitstoot sterk te verminderen. 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden.

De afgelopen 2 jaar is in de regio Rivierenland, waar ook West Maas en Waal onder valt, hard gewerkt aan een plan voor het opwekken van elektriciteit via zon op grote daken, zonnevelden en windturbines. Ook inwoners dachten mee in verschillende bijeenkomsten in alle gemeenten en lieten hun mening horen in een regionale enquête. De resultaten zijn verwerkt tot een document: de RES 1.0.

Over de RES

RES staat voor Regionale Energie Strategie. In de RES beschrijven we de ambitie van FruitDelta Rivierenland voor het opwekken van duurzame elektriciteit met windturbines en zonnevelden in 2030. West Maas en Waal wil vooral werk maken van (grootschalige) zon op daken en 20 hectare zonneparken.

Het zonnepark langs de Maas en Waalweg in Beneden-Leeuwen. Foto: Markeon

Besluitvorming RES 1.0

Voor 1 juli nemen alle gemeenteraden van de 8 gemeenten in Rivierenland een besluit over de RES 1.0. In onze gemeente spreekt de raad hierover in het Rondetafelgesprek van 20 april en neemt een besluit in de raadsvergadering van 20 mei. Op 1 juli wordt de RES 1.0 van FruitDelta Rivierenland ingediend bij het Nationaal Programma RES. Net als alle andere 29 andere regio’s.

Meer lezen? Het RES 1.0 document kunt u lezen op https://www.resrivierenland.nl.

Nieuwsbrief duurzaamheid Wilt u op de hoogte blijven van alles rond duurzaamheid? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief duurzaamheid via www.westmaasenwaal.nl/aanmelden-nieuwsbrief.


Bekijk alle 2 foto's

Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.