05-05-2023 2 min. Rinie van Haren

Respectvolle 4 mei-herdenking druk bezocht

Door Rinie van Haren

Zowel tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Alphonsuskerk als bij de plechtigheden op het parochiekerkhof heeft de Dodenherdenking op donderdag 4 mei veel belangstelling gekregen. Daarmee lijkt de behoefte volop aanwezig om ook in onze gemeenschap niet alleen de vrijheid te vieren maar zeker ook te herdenken en met onze gedachten terug te gaan naar de vele angstige en droevige momenten die onze voorouders in Beneden-Leeuwen hebben ondervonden in de oorlogsjaren van 1940 tot 1945.

Betsy de Kok spreekt de aanwezigen toe als de klanken van het klarinetensemble van Harmonie Konining Wilhelmina uit Wamel wegebben onder de gewelven van de Alphonsuskerk. Tijdens deze dienst wordt uitgebreid stilgestaan bij het thema 'de Meistaking van 1943' waarop de Duitse bezetter zo wreed en hard heeft ingegrepen. Het waren voor Beneden-Leeuwen oorlogstaferelen die tot dan toe niet zijn voorgekomen maar diepe littekens heeft achtergelaten bij de gemeenschap. Vijf leerlingen van basisschool De Leeuwenkuil dragen een gedicht voor. De namen van 23 oorlogsslachtoffers worden voorgelezen en van de vijf gefusilleerde mannen, die op de Galgenberg in Arnhem het leven lieten, klinkt bij elke naam een geweerschot. Het is indrukwekkend en huiveringwekkend tegelijk.

De slagwerkers van muziekvereniging Koning Willem III en de leden van de scouting, die de bloemenhulde begeleiden, staan buiten de kerk opgesteld. Als de aanwezigen zich achter hen aansliiten komt de stille tocht in beweging en loopt iedereen zwijgend en in gedachten naar het kerkhof.

Muziekvereniging Koning Willem III verzorgt stemmige muziek en na het Taptoesignaal en de twee minuten stilte volgt het dodenappèl. Het klokje van de Stoottroepenkapel wordt geluid ten teken dat onze gemeenschap in gedachten ook bij hen zijn, die vielen in de strijd om vrede. Het leggen van kranzen en bloemstukken gebeurt door wethouder Reuvers namens de gemeente West Maas en Waal, de stichting Herdenking Gesneuvelde Stoottroepen, nabestaanden van de oorlogsslachtoffers en veel betrokken verenigingen.

Wethouder Rob Reuvers stond in zijn toespraak stil bij het oorlogsleed dat nog dagelijks wereldwijd wordt geleden. 'Maar ook dichtbij huis merken we de tegenstrijdigheden. Op social media overheersen tegenstellingen.' Verdraagzaamheid zou de werled al veel mooier maken.

Na het Wilhelmus komt er een einde aan de herdenking van 2023.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.