15-09-2023 2 min. Rinie van Haren

Reünieconcert van Jongerenkoor belooft uniek te worden

Onlangs had de redactie van Blik op Beneden-Leeuwen contact met de mensen die achter de schermen druk zijn met de voorbereidingen van het unieke reünieconcert van het Jongerenkoor Leeuwen dat in de jaren 70, 80 en 90 een prestigieuze periode heeft doorgemaakt. Er werden LP's opgenomen en er werd in 1977 meegewerkt aan een TV programma dat werd opgenomen in de HH Ewaldenkerk in Druten dat in 1978 werd uitgezonden.

Jongerenkoor Leeuwen, dat in het najaar van 1969 is opgericht, is ontstaan als overblijfsel van het Mulokoor onder leiding van de heer Rutjes. Leo Lemmers werd de eerste dirigent. Hij werd opgevolgd door Louis Zonneberg die in 1980 het dirigeerstokje op zijn beurt weer overdroeg aan Els van Lent. In 1983 nam Peter van Swambagt haar plaats in.

Het gemengd koor was enigszins in disbalans door de veelheid aan vrouwenstemmen ten opzichte van de mannenstemmen. Daar heeft het koor vele jaren mee te kampen gehad maar wist met een breed repertoire en soms aangepaste arrangementen een groot publiek aan zich te binden. Legendarisch waren de nachtmissen op Kerstavond die muzikaal door het jongerenkoor werden verzorgd en waarin pastoor Roelofs het Leeuwense koor de ruimte bood om er een eigentijdse nachtmis van te maken, die bij een groot publiek aansloeg. Het was soms zo druk dat de Nachtmis van 22 uur nog bezig was als de eerste kerkgangers van de volgende Nachtmis al in de kerk aanwezig waren.

In juni 1983 verzorgde het ambitieuze koor zelfs een avondvullend programma waarbij het niet alleen bij zingen bleef. Een drie kwartie durend blijspel 'To be or not to be' onder regie van Jan Martens was onderdeel van het programma en ook het toenmalig combo dat bestond uit Nick van den Berg (klarinet), Gea van Gelder (toetsen), Herman van Rijsingen (gitaar), Wino van de Geijn (basgitaar), Jacqueline Cronenberg (dwarsfluit) en niemand minder dan Jochem van Gelder op drums.

Het reünieconcert vindt plaats op zondag 15 oktober in het kader van de expositie 'De jeugd van toen - jeugdcultuur 1960-2000' van museum Tweestromenland. Enkele oud-leden hebben het initiatief voor het bijzondere concert opgepakt en contact gezocht met zoveel mogelijk oud-leden. Er is een programma samengesteld uit het oude repertoire en inmiddels worden de deelnemende oud-leden voorzien van muziekpartijen. Het is beslist een grote klus om alles op tijd gereed te hebben, maar de voorbereidingen zitten op schema. Binnenkort zullen er nog besloten repetities volgen en zal er meer bekend worden gemaakt over het concert.


Bekijk alle 3 foto's

Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.