26-05-2023 2 min. Rinie van Haren

Rookvrije speeltuinen in West Maas en Waal

West Maas en Waal - De gemeentelijke speeltuinen in West Maas en Waal zijn sinds begin mei rookvrij. Op 31 mei is het Wereld Niet-rokendag, een mooi moment om hier extra aandacht aan te geven.

Roken en meeroken is schadelijk

Met de rookvrije speeltuinen willen we kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijk meeroken. De rookvrije speeltuinen kun je herkennen aan een bord of tegel met het ‘Rookvrije Generatie’-logo. Hiermee wordt iedereen die op het terrein komt gevraagd de speeltuin voortaan rookvrij te houden om kinderen het goede voorbeeld te geven.

Rookvrije Generatie

De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Wat hiervoor nodig is, is dat we samen het goede voorbeeld geven op plekken waar kinderen komen. En deze plekken dus rookvrij maken. In het leven van opgroeiende kinderen is een speeltuin een belangrijke plek. Daarom draagt een rookvrije speeltuin bij aan het realiseren van een Rookvrije Generatie.

Wat verandert er bij de speeltuinen?

Wethouder Rob Reuvers: “Iedereen is en blijft welkom in de speeltuinen, ook rokers. Wél vragen we rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten de speeltuin te roken. Dit geldt ook voor het roken van Vapes, e-sigaretten en aanverwante producten. We vinden het belangrijk dat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. Vandaar dat we de Rookvrije Generatie van harte ondersteunen.”

Aanspreken

Hoe spreek je iemand aan die bij een speeltuin aan het roken is?
Iemand aanspreken kan spannend zijn. Maar uiteindelijk draagt het wel bij aan een rookvrije generatie.
Hierbij wat handige tips:
⦁ Het is belangrijk om mensen vriendelijk aan te spreken;
⦁ Ga er altijd vanuit dat iemand niet op de hoogte is van het rookvrij-beleid. Vraag aan diegene of hij//zij het brod of de stoeptegel heeft gezien bij de speelplek;
⦁ Wijs niet met de vinger, maar laat diegene weten waar hij/zij wel of niet kan roken;
⦁ Leg ook uit dat je juist in de speeltuin kinderen het goede voorbeeld wil geven. En dat het daarom belangrijk is om uit het zicht van kinderen te roken.

Meer weten over Rookvrije Generatie, kijk dan op: www.rookvrijegeneratie.nl
Stoppen met roken? Kijk dan voor handige tips of ondersteuning op: www.ikstopnu.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.