05-11-2021 3 min. Rinie van Haren

Studenten in het oude politiebureau?

De afgelopen maanden waren er regelmatig studenten aan te treffen in het oude politiebureau. Deze studenten waren de eerstejaars van de opleiding Toegepaste Gerontologie van de Fontys Hogeschool uit Eindhoven. Wat deden zij daar? Zij waren daar op verzoek van KBO-Brabant en de 50+ seniorenvereniging Beneden-Leeuwen.

Belangen

De laatste jaren is het oude politiebureau omgedoopt in Ons Huukske, het onderkomen van de vereniging. Deze vereniging met ruim 650 leden speelt niet alleen een belangrijke sociale rol voor de ouderen in onze gemeenschap, maar heeft als belangrijke doelstelling ook de belangenbehartiging voor de ouderen van vandaag en in de toekomst. Omdat de bevolkingsontwikkeling in Beneden-Leeuwen naar verwachting zodanig zal zijn dat het aantal oudere senioren (boven de 65 jaar) binnen 10 jaar zal verdubbelen, wacht onze gemeenschap een uitdaging voor het prettig blijven wonen en zorgen in Beneden-Leeuwen. In het kader van de belangenbehartiging heeft de seniorenvereniging daarom een start gemaakt met het onderzoeken van de toekomstige wensen rond wonen en zorgen.

Onderzoek

De eerste aanzet is geweest een kwalitatief onderzoek naar de visie die 50+ inwoners in Beneden- Leeuwen hebben op wonen en de toekomst van wonen. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met KBO-Brabant en Fontys Hogescholen. KBO-Brabant omdat de vereniging in Beneden-Leeuwen daarbij is aangesloten en omdat KBO-Brabant op meerdere plaatsen in Brabant al enige ervaring heeft opgedaan met onderzoek naar toekomstige woon- en zorgbehoefte. Ook hebben zij al een aantal keren samengewerkt met Fontys hogescholen. Bij Fontys is één van de opleidingen de Toegepaste Gerontologie. Gerontologie is de tak van wetenschap die het ‘ouder worden’ bestudeert, zowel in lichamelijk, maatschappelijk als in geestelijk opzicht. En de toevoeging ‘toegepaste’ geeft aan dat de opleiding die de studenten volgen niet gericht is op de theorie, maar op in de praktijk toepassen van oplossingen gebaseerd op deze wetenschap. In het eerste jaar van de opleiding maken de studenten kennis met wetenschappelijk onderzoek.

Studenten

Het onderzoek dat de studenten in Beneden-Leeuwen hebben gedaan was een zogenaamd kwalitatief onderzoek. Dit betekent dat er niet veel data zijn verzameld via enquêtes, maar dat er enkele inhoudelijke gesprekken zijn gevoerd met inwoners. Hierbij faciliteerde de seniorenvereniging door begeleiding van de studenten, door beschikbaarstelling van Ons Huukske en door contacten te leggen met inwoners. Het onderzoek heeft zich toegespitst op 3 leeftijdsgroepen: 50 tot 65 jaar, 65 tot 75 jaar en 75 plus. De vereniging en de studenten zijn alle inwoners die hebben meegedaan aan dit onderzoek, bijzonder dankbaar voor hun welwillende medewerking.

Eindrapport

De studenten zijn het onderzoek nu aan het afronden en zullen een eindrapport presenteren in Ons Huukske op woensdag 11 november aanstaande. Enkele inwoners zullen op uitnodiging daarbij aanwezig zijn. Verder zal het onderzoek ook worden verstrekt aan de Wethouder en de Beleidsadviseur voor het Sociaal Domein en de Adviesraad.

Voor de studenten betekende de samenwerking dat zij de mogelijkheid kregen om daadwerkelijk in gesprek te gaan met ouderen anders dan alleen hun grootouders. Voor de leden van de 50+ seniorenvereniging was een prettige bijkomstigheid van dit onderzoek dat er regelmatig jongeren/studenten over de vloer kwamen in het oude politiebureau om een praatje te maken die dan ook nog voor koffie met wat lekkers zorgden.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.