29-11-2019 3 minuten Patrick van Haren

Technicus Geert Megens overleden

Technicus Geert Megens overleden


Mijn grote vriend Geert Megens is er niet meer


Door Jos Kruisbergen


Mijn grote vriend Geert Megens is overleden. Toen het bericht mij bereikte, was ik even totaal verslagen. Geert was niet alleen een vriend en film-kameraad, maar ook mijn zwager.


Geert Megens was een bekend woninginrichter uit Druten. Toen hij in de negentiger jaren stopte met zijn werk, vroeg hij mij of hij een keer mee mocht als ik opnames zou gaan maken voor de televisie. Vanaf de eerste dag tot enkele jaren geleden was hij mijn geluidsmaatje en technicus. Als er iets kapot was, dan repareerde hij dat binnen de kortst mogelijke tijd.


We waren een geweldig duo. Geert was er altijd, of het nou zaterdag, zondag of midden in de nacht was. Kerstmis, Pinksteren, Pasen: hij ging mee. Vierdaagsebeelden maken voor de televisie: om twee uur nachts was hij paraat. Geert ging bovendien onze films vertonen in Verzorgingstehuizen en in D’n Bogerd, want hij was ook nog technicus.


Geert Megens


De foto is in 1999 gemaakt tijdens de opnamen van Kruisbergens film 'Het zit raar in elkaar, die natuur' over de markante Cor van der Hagt uit Winssen die al jaren geleden is overleden op 73-jarige leeftijd. Geert was ook hier in actie zoals velen hem hebben gekend. Foto: Jos Kruisbergen


Toen we in 1999 samen de documentaire over Niftrik maakten, werden we bestempeld als Don Quichot en zijn knecht. Ook die was altijd op hem aan het foeteren, maar hij kon hem geen seconde missen. Als ik denk aan al die mooie verhalen en aan wat we samen hebben meegemaakt, dan realiseer ik me dat ik daarover wel een boek kan schrijven.


Een mooie anekdote wil ik u niet onthouden. We waren twee illegale palingstropers aan het filmen, middenin de nacht in de winter. Het was hoog water en de Waal kwam als een razende omhoog. Achterop de platte kar gingen we mee, Geert en ik. Het water stond al halverwege de wielen. Bovendien was het koud en het regende volop. Wat we deden was levensgevaarlijk, maar Geert wilde per se mee, hoewel hij de volgende dag in het ziekenhuis zou worden opgenomen. De palingstropers kenden de kolkende rivier op hun duimpje en ze wisten precies wat ze deden. Kalm reden we door de volstromende uiterwaarden en we waren precies op tijd terug. Verkleumd van de kou en als verzopen katten stonden we erbij. Maar Geert had het voor geen goud willen missen, zei hij.


Kortom: hij was voor mij een belangrijke en onmisbare schakel. Samen met Geert en andere vrijwilligers hebben we, zoals professor Gerard Rooijakkers schreef, een bijzonder en uniek tijdsbeeld gemaakt. “De huidige generatie en de toekomstige zullen er dankbaar voor zijn”, aldus Rooijakkers.


Lieve Geert, groet al degenen die wij hebben gefilmd en in de hemel zijn van me. Afscheid nemen van je doe ik niet omdat ik ervan overtuigd ben dat we elkaar later terug zullen zien. Daar, in de hemel, gaan we dan gewoon samen verder met filmen. Bedankt makker, ik zal je missen, niet alleen ik maar ook onze vrijwilligers en alle mensen uit het Land van Maas en Waal.


Dag Geert!


Jos


Vrijdag 22 november 2019


-----


Naschrift redactie:

Blik op Beneden-Leeuwen heeft al vele jaren een zeer prettige band met de mensen achter stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid. Ik heb Geert persoonlijk leren kennen in de periode dat harmonie Koning Willem III het eeuwfeest vierde in 2001. Geert was de vaste geluidsman en technicus en hondstrouw aan de stichting. De rechterhand en het vaste maatje van Jos bij het uitvoeren van hun prachtige vrijwilligerswerk voor de stichting, opnames maken in het Land van Maas en Waal, op welk uur van de dag ook. Met weinig woorden wist Geert heel veel te zeggen. In de jaren na het eeuwfeest kwamen we elkaar veelvuldig tegen en was het altijd prettig omgaan met elkaar. De laatste jaren is Geert steeds meer op de achtergrond getreden en heeft hij uiteindelijk de strijd tegen de ziekte moeten opgeven. Ik wens alle nabestaanden en ook alle betrokkenen van de stichting heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. Geert, rust zacht.


Rinie van HarenAls eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.