20-01-2023 3 min. Rinie van Haren

Tentoonstelling De Jeugd van vroeger geopend

Door Rinie van Haren

In een bomvol Museumcafé luisterden de genodigden zondagmiddag 15 januari geboeid naar de mooie herinneringen die doorspekt waren met herkenbare anekdotes die gastspreker Ben van Oijen uitsprak. Als voormalig DJ bij de bekende uitgaanscentra De Kikvorsch en De Stoep kon Ben uit eigen ervaring putten.

'De groepen die binnekwamen, moest je als DJ te vriend houden. Je moest niet vergeten hen te begroeten. In de loop van de avond werd je dan van alle kanten getrakteerd op biertjes als je hun verzoekplaatjes draaide. Ik was daarop berekend en had een emmer onder de draaitafel staan waar de overtollige drank ingekiept werd.'

Ben van Oijen wist de genodigden zeer te boeien. Foto: Markeon

Ben was door conservator Jaap van der Veen uitgenodigd om te vertellen over het uitgaansleven van vroeger, iets dat onlosmakelijk verbonden is met opgroeien in het Land van Maas en Waal in de jaren 60 tot en met 90. Bij elke alinea die door Ben werd uitgesproken waren er lachende en meeknikkende gezichten in het publiek waar te nemen ter bevestiging van de herkenning.

'Het was hard werken als DJ. Zoeken tussen de elpees, de naald precies boven de buitenste groef hangen en op het juiste moment neerzetten. De watjes van tegenwoordig hebben alles op een stickie voorbereid', lacht Ben en kijkt daarbij in de richting van DJ Ronn Laam die deze middag de muzikale ondersteuning van de opening verzorgt.

'Maar we moeten niet zo overdrijven als we over vroeger praten', zo doceerde de Tuinendirecteur. 'Sommigen weten nog precies waar iedereen stond in de discotheek, hoeveel drank ze dronken en op welke kruk ze hadden gezeten. Het lijkt soms alsof alleen toen het perfecte uitgaansleven heeft bestaan. Natuurlijk zijn wel de tijden veranderd. Later kwamen de festivals en dat heeft de uitgaanscentra de das omgedaan.'

Ben van Oijen en Jaap van der Veen openden de expositie 'De Jeugd van Toen'. Foto: Markeon

Bij de tentoonstelling 'De Jeugd van toen' klinkt de muziek van de verschillende decennia, de muziek die als een rode draad door de tentoonstelling gaat, maar er zijn ook nieuwsfeiten en attributen uit de verschillende periodes bijeengebracht. Zelden eerder was een tentoonstelling zo kleurrijk opgezet als deze uitvoering, maar ook nu weer op zeer professionele wijze. De tentoonstelling is dit hele jaar te bezoeken en is beslist een aanrader voor iedereen die in Maas en Waal is opgegroeid. Maar ook voor iemand van buiten deze regio zal deze stap terug in de tijd een feest van herkenning zijn.

Kijk op www.museumtweestromenland.nl voor meer informatie over entree en openingstijden. In de loop van dit jaar zullen tal van activiteiten gaan plaatsvinden die gerelateerd zullen zijn aan deze tentoonstelling. Zo zullen er elke tweede zondag van de maand bands een optreden verzorgen in of bij het museum. Blik op Beneden-Leeuwen houdt u op de hoogte hiervan.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.