17-07-2020 2 min. Rinie van Haren

Tentoonstelling Over – Stromen

Januari 1995 was een benauwde maand in het land van Maas en Waal. Er viel die maand veel regen. Mensen, wandelend over de dijk, zagen langzamerhand de uiterwaarden onder het water verdwijnen. Het water kroop langzaam tegen de dijk omhoog. Rijkswaterstaat en het Waterschap spraken weer over zwakke dijkvlakken die bij teveel waterdruk zouden kunnen bezwijken. Ambtenaren hielden dagelijks de stijging van de waterstand in Duitsland bij. In die laatste week van januari valt de term evacuatie en op 31 januari is het zo ver. De hoogte van het water in combinatie met de zwakte van de dijken leiden tot de evacuatie.

Dit jaar, op 31 januari, was het precies 25 jaar geleden dat de bevolking van het land van Maas en Waal door de overheid werd gemaand om te evacueren. Van deze ingrijpende gebeurtenis heeft museum Tweestromenland een tentoonstelling gemaakt. In de tentoonstelling is te zien dat dit gebied al eeuwenlang werd geteisterd door overstromingen. Iedereen die “1995” bewust heeft meegemaakt zal de beelden herkennen van die dagen. In een film uit 1995 is duidelijk de emotie van boeren voelbaar die hun beesten inladen in vrachtwagens zonder te weten waarheen ze gaan.

Daarbij hebben we niet alleen teruggekeken maar ook vooruit. Kunnen we de komende eeuw de voeten drooghouden? Wat kunnen we er aan doen om de waterspiegel niet verder te laten stijgen. Een tiental kunstenaars van Kunstbakens tonen kunstwerken die hun visie op de bijna overstroming weergeeft. Ook voor kinderen zijn er activiteiten bedacht.

Kom ook naar Museum Tweestromenland, bewonder, beleef en laat je verrassen. Elke zaterdag- en zondagmiddag geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.museumtweestromenland.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.