02-11-2018 5 min. Patrick van Haren

The Lacions Back in Town

The Lacions Back in Town

Door Rinie van Haren

Als The Lacions aankondigen dat zij weer een concert gaan organiseren, maakt dat veel los bij muziekliefhebbers uit de regio. Al snel gaan dan de gedachten van velen dan terug naar de fameuze Goud-Van-Oud-concerten aan het begin van deze eeuw. Deze muziekformatie is legendarisch in onze regio en een begrip bij generaties waarbij de zo kenmerkende muziek van de jaren ’60 en ’70 als onderdeel van de muzikale opvoeding fungeerde. En hoewel ik me vooraf had voorgenomen om vooral over het aanstaande concert te gaan schrijven en niet zozeer over de rijke historie van The Lacions, ontkom ik er gewoonweg niet aan. Het bruist van de herinneringen, anekdotes en muzikale hoogtepunten.

Nauwkeurig
Als verslaggever kwam ik al op veel plaatsen in ons dorp waar ik voorheen nooit was geweest. Wat een eer dat ik nu op een regenachtige avond een deel van de repetitie van The Lacions mag bijwonen. Al voordat ik de deur naar het repetitielokaal openmaak klinkt een hit van George Harrison van The Beatles. Onverstoorbaar gaan de muzikanten verder als ik binnenloop. ‘*As I'm sitting here, doing nothing but aging,*Still, my guitar gently weeps’, zingen Viktor en Kees tweestemmig terwijl de andere drie bandleden Frans, Ici en Jos geconcentreerd hun partij meespelen. Als de laatste akkoorden na de laatste afslag op de drums nog even naklinken, komt er direct al commentaar. De vijf doorgewinterde muzikanten geven hun opmerkingen en opnieuw worden de laatste reprises ingezet. Vier keer de laatste reprise en dan vertragen op de laatste twee maten, is de boodschap. Maar de zang moet anders, de tweestemmigheid moet nauwkeuriger. Ze zijn kritisch naar elkaar en op zichzelf. Alsof het om een albumopname gaat. En nog eens opnieuw. Nu is het pas goed. ‘Zo bedoel ik het’, reageert Viktor. Dan is er pauze.

The Lacions

Rijke historie
Als de drankjes zijn ingeschonken komen de verhalen los. Ici van Gelder, Frans van Zwam, Jos Markus, Kees de Haas en Viktor Kerkhof hebben een ongekende muzikale bagage die gepaard gaat met talloze herinneringen. Al gaan de verhalen al snel over vroeger tijden, hier staan niet alleen de muzikanten van toen, maar zeker ook van nu. Vanzelfsprekend geniet de muziek van toen nog wel altijd hun voorkeur. Alle vijf zijn ze niet meer zo piep en aanbeland in het senior-muzikanten-segment maar ieder voor zich wel met een onvoorstelbare staat van dienst in de amateurmuziek. Naast de vijf bandleden is het zeker vermeldingswaardig dat er nog een zesde man actief is, al bevindt Hans van Eck zich meestal achter de schermen. Hij verricht veel hand- en spandiensten voor de band en stelt de vijf in de gelegenheid om zich optimaal te kunnen presenteren.

Kees de Haas: 'Als iedereen swingt, is dat voor ons een dankbaar compliment'.

Goud van Oud
Bij de zo succesvolle Goud-van-Oud avonden bij De Twee Linden aan het begin van deze eeuw waren er vooral reünie-achtige taferelen en maakten grote namen van de jaren zestig hun opwachting. Theo van Es van The Shoes, Rudy Bennet van The Motions, Armand, Albert West, Peter Koelewijn en Big John Russell zijn enkelen uit dat rijtje. Als vanzelfsprekend komt dan de onvermijdelijke vraag opborrelen: Is er nog eens een soortgelijk concert te verwachten van The Lacions samen met een artiest van toen? Ici lacht en knikt. ‘We zouden zeker nog graag eens een dergelijk optreden doen maar de spoeling wordt steeds dunner. Er zijn steeds minder artiesten van toen. Sommigen zijn niet meer in staat een optreden te verzorgen en anderen zijn helaas niet meer onder ons.’
’En de bekende voetbalanalist Johan Derksen heeft naast zijn liefde voor sport een nog groter hart voor muziek. Hij zocht contact met artiesten die een halve eeuw geleden de hitlijsten aanvoerden en waarmee hij nu langs de Nederlandse theaters toert. Om die reden is de prijs voor dat handjevol bekende artiesten flink opgevoerd en voor ons onbetaalbaar geworden’, legt Viktor uit.

Frans van Zwam: 'In het streekmuseum hebben we vorig jaar de expositie over popmuziek in de jaren 60 en 70 muzikaal opgeluisterd'. Dat was geweldig leuk.'

The Lacions

Als de anekdotes weer worden opgehaald over de grote tassen met chinees eten voor Big John Russell, die vervolgens urenlang bleven staan en pas aan het eind van de avond werden genuttigd of de verhalen over de nerveuze Armand, die zijn uitspraak ‘no blow, no show’ steevast de daad bij het woord voegde. Hilariteit en gezelligheid tijdens de repetities. En al die mooie herinneringen. Bijvoorbeeld van een inwoonster van Maas en Waal die haar man was verloren en bij een optreden van The Lacions de start vond voor een nieuwe relatie die nog altijd bloeit.

Viktor Kerkhof: 'We spelen tijdens de repetities soms etudes die het podium nooit zullen bereiken.'

Repetities
Maar er moest toch ook weer gerepeteerd worden. Vandaag en ook de komende weken. Want er staat een prachtig concert op het programma, dat met een zorgvuldig samengestelde playlist voor een topmiddag garant zal staan bij zaal Janssen Steenberg. De instrumenten worden weer opgepakt. Viktor en Ici zoeken hun plekje weer achter respectievelijk toetsen en drums. Grote hits van The Beatles, The Who, CCR, Shocking Blue, the Doors, Sandy Coast, Focus en de Golden Earrings worden nadrukkelijk gespeeld zoals het oorspronkelijk klonk. De vijf hebben er duidelijk zin in en kijken erg uit naar hun volgende concert.

The Lacions

Prijsvraag
De kaartverkoop is al in volle gang. De bandleden willen vooral geen overvolle zaal zodat alle bezoekers voldoende ruimte hebben en er ook de gelegenheid is om te dansen. De verwachting is dat het concert snel uitverkocht zal zijn. In samenwerking met de digitale dorpskrant Blik op Beneden-Leeuwen stellen The Lacions twee kaarten beschikbaar. Maak ook kans om in het bezit te komen van die felbegeerde kaartjes.

Ici van Gelder: 'Ons repertoire is niet meer alleen maar jaren 60. we maken soms een uitstapje naar de jaren 70.'

Inzenden
Tel de leeftijden van de vijf bandleden Ici, Kees, Viktor, Frans en Jos bij elkaar op. Stuur dat getal samen met je naam, adres, postcode, woonplaats en e-mail naar redactie@blikopbeneden-leeuwen.nl. Als het getal niet exact wordt geraden, geldt die van het dichtst benaderde antwoord. Bij meerdere goede inzendingen telt het tijdstip van ontvangt op onze redactie. Inzenden kan tot en met woensdag 14 november. In de nieuwseditie van vrijdag 16 november wordt de prijswinnaar bekend gemaakt.

Jos Markus: 'Ons doel is om door te gaan en zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijkheid te blijven.'

Kaartverkoop
De voorverkoop van entreekaarten vindt plaats bij de read Shop, Zandstraat 127a te Beneden-Leeuwen en kosten 7,50 euro per stuk. Het concert vindt plaats op zondag 25 november in zaal Janssen Steenberg vanaf 15 uur.

The Lacions


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.