23-04-2021 3 min. Rinie van Haren

Tips van de groenspecialist

Wekelijks verzorgt het deskundige team van GroenRijk Beneden-Leeuwen deze groene rubriek in onze wekelijkse nieuwseditie. Elke week zal er een andere bloem of plant worden voorgesteld en zullen daarbij eigenschappen, bijzonderheden en verzorgingstips de revue passeren. En exclusief voor alle lezers van Blik op Beneden-Leeuwen zal aan de tip een mooie aanbieding worden gekoppeld. Deze week:

Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening! Gazania’s worden ook wel middaggoud genoemd omdat ze in de middag open gaan en in de avond weer sluiten. Ze hebben Zuid-Afrikaanse roots en kunnen goed tegen droogte met hun wat stugge, grijsgroene blad. In Nederland wordt middaggoud als eenjarige perkplant gebruikt, want ze is niet winterhard. De meeste soorten kunnen bloeien van mei tot oktober. Je zult merken dat bijen en vlinders zich graag laten lokken door de bloemen van jouw Gaziana.

Exotische Splendens Jupiter

De Gazania Splendens Jupiter bereikt een hoogte van ongeveer 25 cm en ziet er wat exotisch uit. Alsof het een bijzondere soort uit een botanische tuin is, zo mooi. Dat komt door het puntige einde van de bloemblaadjes en de opvallende tekening. De goudoranje bloemen hebben donkeroranje strepen die vlak bij het gouden hart een bruine cirkel vormen. Je kunt je ogen er gewoon niet van af houden!

Magisch weerpoppetje

Eigenlijk lijkt middaggoud op een ouderwets weerpoppetje dat aangeeft hoe de dag er buiten uit ziet. De plant weerspiegelt namelijk precies hoeveel zon er is. In de avond, bij regen en bewolking blijft de Gazania dicht. Maar de middagzon zorgt voor de magie, wanneer de blaadjes open gaan en de Gazania je tegemoet straalt. Een prachtig effect! Ook als de blaadjes gesloten zijn, is de Gazania nog beeldschoon. De naar binnen gevouwen puntige bloemblaadjes lijken dan samen op een kleurig kwastje.

Handig om te weten

De verzorging van middaggoud gaat makkelijk als je dit weet:

• Geef niet teveel water. Een tot twee keer in een warme zomerweek is voldoende. • De plant kan zowel in de zon als halfschaduw staan, maar zorg wel voor middagzon.
• Geef in het vroege voorjaar wat beschutting tegen koude wind. • Zorg dat overtollig water goed kan wegstromen. • Voor een goede en lange bloei geef je eens per twee weken vloeibare plantenvoeding en verwijder je uitgebloeide bloemen.

Aanbieding

De exclusieve aanbieding die bij deze uitgebreide tips behoort vindt u hieronder en elders in deze nieuwseditie. Ook volgende week hebben de groenspecialisten van GroenRijk Beneden-Leeuwen weer leuke tips en een passende aanbieding daarbij.

Groenrijk Beneden-Leeuwen

Zandstraat 149
6658 CS Beneden-Leeuwen
T: 0487 595821
Fax: 0487 595822
E-mail : info@benedenleeuwen.groenrijk.nl
I : www.groenrijkbenedenleeuwen.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.