01-10-2021 3 min. Rinie van Haren

Tips van de groenspecialist

Wekelijks verzorgt het deskundige team van GroenRijk Beneden-Leeuwen deze groene rubriek in onze wekelijkse nieuwseditie. Elke week zal er een andere bloem of plant worden voorgesteld en zullen daarbij eigenschappen, bijzonderheden en verzorgingstips de revue passeren. En exclusief voor alle lezers van Blik op Beneden-Leeuwen zal aan de tip een mooie aanbieding worden gekoppeld. Deze week:

Alocasia wentii, de extravagante oerwoudplant

De Alocasia wentii valt op door zijn grote, generfde bladeren in de vorm van olifantsoren. Wil je hem graag in huis houden? Zorg dan met veel aandacht en liefde voor deze plant met tweekleurige bladeren en hij beloont je met zijn uitbundige aanwezigheid.

Haal het oerwoud naar je huiskamer

Vanwege de vorm van zijn bladeren kreeg de Alocasia de Nederlandse naam olifantsoor. De oerwoudplant groeit vooral in Zuidoost-Azië, maar er bestaan tegenwoordig ook verschillende gekweekte soorten die prachtig staan in jouw huiskamer. De Alocasia wentii heeft glanzende, donkergroene bladeren met golvende nerven en een paarsbruine onderkant. Deze plant wordt maximaal één tot anderhalve meter hoog.

Geef aandacht en liefde

De Alocasia wentii vraagt om wat extra aandacht en tijd, maar als je goed voor hem zorgt en deze tips volgt, krijg je er een prachtige, gezonde plant voor terug:
• Aarde en voeding: plant de Alocasia wentii in een sierpot die minimaal 20 procent groter is dan de kweekpot en geef hem eens per twee jaar weer een grotere plek. Gebruik universele potgrond en geef van april tot oktober eens per maand vloeibare voeding.
• Licht: de Alocasia wentii houdt van veel indirect licht. Zoek een plek waar minimaal vijf uur zonlicht per dag is. Als richtlijn kun je de plant ongeveer twee meter van een lichte plek op het zuiden zetten of direct voor het raam op een plek in het oosten of westen.
• Water: geef kleine beetjes lauw water per keer. Is de grond na twee dagen droog, geef dan iets meer. De grond mag ook niet te nat worden, want dan gaan de wortels rotten. Is het vijf dagen na je gietbeurt nog flink nat? Geef dan minder. Ook in de winter heeft hij minder water nodig.
• Luchtvochtigheid: als oerwoudbewoner houdt de Alocasia van een vochtige en warme omgeving. Besproei hem daarom regelmatig met water, het liefst minimaal een keer per week en in de winter wat meer. Je sproeit daarmee gelijk het stof van de plant.

Verzorging van de bladeren

• Als je waterdruppels aan de puntjes van de bladeren ziet is dat normaal.
• Verbranden de bladeren? Dan staat de plant teveel in de zon.
• Krijgen de bladeren gele randen? Dan geef je teveel water.
• Dode bladeren snoei je weg door ongeveer 4 tot 5 cm stengel te laten zitten. Je Alocasia wentii zal snel weer nieuwe bladeren vormen.

Aanbieding

De exclusieve aanbieding die bij deze uitgebreide tips behoort vindt u hieronder en elders in deze nieuwseditie. Ook volgende week hebben de groenspecialisten van GroenRijk Beneden-Leeuwen weer leuke tips en een passende aanbieding daarbij.

Groenrijk Beneden-Leeuwen

Zandstraat 149
6658 CS Beneden-Leeuwen
T: 0487 595821
Fax: 0487 595822
E-mail : info@benedenleeuwen.groenrijk.nl
I : www.groenrijkbenedenleeuwen.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.