08-10-2021 3 min. Rinie van Haren

Tips van de groenspecialist

Wekelijks verzorgt het deskundige team van GroenRijk Beneden-Leeuwen deze groene rubriek in onze wekelijkse nieuwseditie. Elke week zal er een andere bloem of plant worden voorgesteld en zullen daarbij eigenschappen, bijzonderheden en verzorgingstips de revue passeren. En exclusief voor alle lezers van Blik op Beneden-Leeuwen zal aan de tip een mooie aanbieding worden gekoppeld. Deze week:

Alöe vera, onverwoestbare vetplant

De lange, puntige bladeren van de Alöe vera zijn stoer en supersterk en de randen met tandjes maken hem decoratief en exotisch. Deze makkelijke vetplant heeft weinig verzorging nodig en zuivert ook nog de lucht.

Supersap

De opvallende Alöe vera is eigenlijk een kamerplant en woonaccessoire tegelijk. De harde, meestal grijsgroene bladeren worden tussen de 40 en 50 cm lang. Vanuit het midden groeit deze decoratieve vetplant breed uit. Het sap heeft een opvallende eigenschap: als je een blad afsnijdt zul je merken dat het melkachtige vocht voor een vliesje zorgt. Dankzij dit laagje verliest de vetplant geen vocht.
Daarom wordt Alöe vera ook gebruikt in verzorgingsproducten. Deze hydrateren de huid en helpen om uitslag sneller te genezen.

Survivalexpert

Omdat Alöe vera gewend is aan extreme omstandigheden in zonnige, droge gebieden, is de verzorging erg makkelijk. Je maakt hem blij met een standplaats in de halfschaduw of zon en met maar weinig water en mest. Ook pal in de zon en in droge lucht bij de verwarming doet de Alöe vera het prima. In de zomer kun je hem zelfs buiten een plekje geven. Zet hem dan wel beschut tegen regen en haal hem aan het einde van de zomer weer binnen, want hij kan niet tegen vorst.

Aandacht voor je Alöe vera

Met deze verzorging vindt je stoere Aloë vera het fijn om bij jou te wonen:
• Geef niet teveel water per keer. In de zomer is maximaal eens per twee weken voldoende en in de winter eens per maand.
• Let er op dat je Alöe vera in de halfschaduw minder water drinkt en voorkom rottende wortels.
• Sproei met wat water als je stof op de bladeren ziet, dan kan de vetplant meer licht opvangen.
• Een rode kleur aan de randen van de bladeren komt door te weinig water. Hangende, slappe of bruine bladeren geven juist aan dat de plant teveel water krijgt.
• Lelijke bladeren kun je gewoon snoeien.
• Geef in de lente wat mest. Het liefst voeding voor cactussen en vetplanten.
• Verpot je Alöe vera eens per twee jaar en gebruik grond voor cactussen en vetplanten.

Nieuwe jonkies

Je zult merken dat jouw volwassen Alöe vera je nieuwe plantjes cadeau doet. Deze groeien naast de moederplant en je kunt ze makkelijk uitgraven en een eigen potje met grond geven. Gebruik hierbij ook grond voor cactussen en vetplanten of meng een deel potgrond met een deel zand.

Aanbieding

De exclusieve aanbieding die bij deze uitgebreide tips behoort vindt u hieronder en elders in deze nieuwseditie. Ook volgende week hebben de groenspecialisten van GroenRijk Beneden-Leeuwen weer leuke tips en een passende aanbieding daarbij.

Groenrijk Beneden-Leeuwen

Zandstraat 149
6658 CS Beneden-Leeuwen
T: 0487 595821
Fax: 0487 595822
E-mail : info@benedenleeuwen.groenrijk.nl
I : www.groenrijkbenedenleeuwen.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.