29-04-2022 3 min. Rinie van Haren

Tips van de groenspecialisten

Wekelijks verzorgt het deskundige team van GroenRijk Beneden-Leeuwen deze groene rubriek in onze wekelijkse nieuwseditie. Elke week zal er een andere bloem of plant worden voorgesteld en zullen daarbij eigenschappen, bijzonderheden en verzorgingstips de revue passeren. En exclusief voor alle lezers van Blik op Beneden-Leeuwen zal aan de tip een mooie aanbieding worden gekoppeld. Deze week:

Altijd plek voor een Nerium oleander!

Op vakantie in een land rond de Middellandse zee kom je vaak bermen vol geurende oleanders met roze bloemen tegen. In Nederland kun je van de gecultiveerde soorten genieten die wel wat vorst aankunnen.

‘Zuidelijk temperament'

De subtropische oleander (Nerium oleander) groeit in het wild langs rivieren, beekjes en in bermen en kan wel 5 tot 6 meter hoog worden. Met zijn leerachtige, langgerekte bladeren en weelderige bloemtrossen is hij een opvallende verschijning. De gekweekte versies hebben rode, roze, witte, oranje of gele bloemen. Deze soorten halen in ons klimaat een maximale hoogte van 2.5 meter. Zet deze struik op een zonnige plek. Je zult in warme zomers merken dat zonnebaden voor meer bloemen zorgt. Dan lijkt het net of je aan de Méditerranée bent neergestreken.

De overwinterende oleander

De gekweekte oleander kan wel een paar graden vorst verdragen. Met onze huidige zachte winters kun je daarom overwegen om deze plant in de volle grond op een beschutte zonnige plek te zetten. Bij een echte vorstperiode, bescherm je dan de struik met speciaal vliesdoek van GroenRijk. Veel mensen zetten de oleander echter in een pot, die je bij flinke vorst binnen zet op een koele plek, waar het boven het vriespunt is. Houd er rekening mee dat je oleander in de winter veel minder water nodig heeft.

Opening van het seizoen

Na de laatste nachtvorst, rond half mei, mogen de oleanders weer naar buiten. Zet je struik op een zonnige en beschutte plek. Let er op dat de oleander bij een hogere temperatuur dan 25 graden niet droog komt te staan. Geef dan regelmatig lauw water. Voor oleanders in potten kun je gebruik maken van grote onderschotels, die je steeds bijvult. Geef vroeg in de lente en in de zomer meststof voor terrasplanten en Mediterrane planten. Snoeien kan in februari/maart of eventueel in de herfst. Was wel steeds je handen, want deze struik is giftig.

Zo plant je de Nerium oleander in een pot:

Zorg voor een ruime pot met afvoergaten en leg daar potscherven op.
Voeg onderin eventueel wat grind en kleikorrels toe om water vast te houden.
Gebruik Mediterrane plantengrond of GroenRijk terras- en kuipplantengrond.
Verpot jonge planten ieder jaar, oudere om de drie jaar.
In plaats van verpotten kun je ook jaarlijks de bovenste laag aarde vervangen.

Aanbieding

De exclusieve aanbieding die bij deze uitgebreide tips behoort vindt u hieronder en elders in deze nieuwseditie. Ook volgende week hebben de groenspecialisten van GroenRijk Beneden-Leeuwen weer leuke tips en een passende aanbieding daarbij.

Groenrijk Beneden-Leeuwen

Zandstraat 149
6658 CS Beneden-Leeuwen
T: 0487 595821
Fax: 0487 595822
E-mail : info@benedenleeuwen.groenrijk.nl
I :  www.groenrijkbenedenleeuwen.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.