30-09-2022 3 min. Rinie van Haren

Tips van de groenspecialisten

Wekelijks verzorgt het deskundige team van GroenRijk Beneden-Leeuwen deze groene rubriek in onze wekelijkse nieuwseditie. Elke week zal er een andere bloem of plant worden voorgesteld en zullen daarbij eigenschappen, bijzonderheden en verzorgingstips de revue passeren. En exclusief voor alle lezers van Blik op Beneden-Leeuwen zal aan de tip een mooie aanbieding worden gekoppeld. Deze week:

De Jasoda gaat maar door!

De Chrysanthemum (Indicum Gr) 'Jasoda' staat zo bol van de bloemen dat het blad eronder lijkt te verdwijnen. Het is een geweldige bloeier die je tuin of balkon opvrolijkt van augustus tot aan de eerste vorst. Zo geef je nog lekker veel kleur aan het naseizoen!

Kortere dagen, langere bloei!

Als de dagen korter worden en er in de herfst wat minder licht is, bloeit deze bolchrysant juist op. Geef hem een plek in de zon of halfschaduw en geniet van de overdaad aan de bloemen waar de Jasoda om bekend staat. Het bloemendek vormt als het ware een kleurige paraplu. Net als bij andere bolchrysanten wordt de Jasoda gekweekt in verschillende tinten. Van oranjebruin en geel tot lichtroze, paarsroze en wit.

Bloemenbeauty

De Chrysanthemum 'Jasoda' oogt door haar opvallend dichtbebloemde koepelvorm prachtig in een pot. Zowel binnen- als buitenshuis. Ze kan ook goed een kale plek opvullen in je tuin of juist een hele opvallende plaats innemen, alleen of in een groep. Ook in een hanger is de Jasoda een echte eyecatcher; bijvoorbeeld op een muur of naast een deur. De bolchrysant combineert bovendien ook mooi met andere late bloeiers zoals herfstaster, herfstanemoon of verbena.

Zo blijft jouw Jasoda op haar best

Zorg dat de kluit niet uitdroogt.
Hou er rekening mee dat de bloemenparaplu regen kan tegenhouden. Geef daarom af en toe extra water bij de kluit en niet op de bloemen.
Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen voor een langere bloei.
Wil je de bloei nog verder ondersteunen? Geef dan eens per twee weken wat extra vloeibare voeding bij het gietwater, zoals GroenRijk plantenvoeding universeel bio.
Zet de Chrysanthemum 'Jasoda' bij voorkeur op een wat beschutte plek, zodat de bloemen zo mooi mogelijk blijven.

Kun je geen afscheid nemen?

Nadat ze alles heeft gegeven tot aan de eerste vorst, is het einde seizoen voor de Chrysanthemum 'Jasoda'. Wil je haar niet kwijt? Snoei de plant dan tot ongeveer 15 cm terug en dek haar tijdens de vorst af met bladeren of takken. Of geef de Jasoda een koele, vorstvrije plek tijdens de wintermaanden. Zorg dat de grond een beetje vochtig blijft. Vanaf april kunnen de takken weer gaan uitlopen.

De chrysant heeft trouwens ook nog een mooie symboliek. Geef haar cadeau en je wenst iemand een lang, gelukkig en gezond leven toe!

Deze rubriek wordt u aangeboden door:

Groenrijk Beneden-Leeuwen

Zandstraat 149
6658 CS Beneden-Leeuwen
T: 0487 595821
Fax: 0487 595822
E-mail : info@benedenleeuwen.groenrijk.nl
I :  www.groenrijkbenedenleeuwen.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.