25-03-2022 3 min. Rinie van Haren

Tonpraotersavond is fysio voor de lachspieren

Door Rinie van Haren Fotografie: Markeon

Op papier beloofde de Tonpraotersaovond op zaterdag 19 maart jl. al een onvergetelijk uitje te worden. De artiesten die waren geboekt sierden een flyer met grootse namen van prijswinnende tonpraters. De zaal was compleet uitverkocht en bovendien maakte deze avond korte metten met een lange periode van quarantaines, lockdowns en testen. Eindelijk konden de Braoiers en Braoierinnekes tijdens het Halfvasten weer eens gezellig gaan stappen in eigen dorp.

Om 20 uur was bijna elke stoel bezet. Enkele pechvogels hadden vanwege corona op het laatste moment toch moeten besluiten niet te gaan. Maar verder stond niets meer in de weg voor een humorvolle avond. En dat werd het meteen al na het openingswoord van president Jan en prins Herald d'n Enigste, de langst zittende prins van het Braoiersrijk.

De eerste tonprater die op het podium van mfa De Rosmolen verscheen, bleef ver bij de ton vandaan. Waar andere tonpraters de ton als veilige baken gebruiken en tevens hun tekst als hulpmiddel binnen zichtbereik houden, onthulde Hans Verbaarschot aan de rand van het podium dat hij in relatietherapie was gegaan. Op hilarische wijze beschreef hij zijn huwelijk en de problemen die er waren ontstaan. Hij kon moeilijk nee zeggen en dat brak hem vaak op. Ook die keer toen hij Sinterklaas speelde. Met duidelijke afspraken vooraf – hij vroeg slechts kilometervergoeding – heeft hij zich ingezet voor de intocht in zijn dorp. Maar toen hij de declaratie indiende begon het gezeik. Ik hoef toch niemand uit te leggen dat Sinterklaas uit Spanje komt?

Hans Verbaarschot in relatietherapie

De tweede tonprater – opvallend is het contrast met zijn echte beroep overdag als uitvaartverzorger in Budel en omgeving – is Boy Jansen. Hij zocht zijn ‘slachtoffers’ in het publiek en riep Bas en Dorien op het podium. Zij vormden het aanstaande bruidspaar waarmee Boy herinneringen uit het verleden ging ophalen. Bas met hoge hoed en zijn Poolse bruid Svetlana met sluier en in de zaal ‘grandmam’ Erna die ongemerkt de hoofdrol kregen in deze lachwekkende buut vol grappige vondsten en veel improvisatie, waarmee Boy Jansen zich onderscheidde van zijn collega's. Daarom werd hij na zijn optreden dan ook onderscheiden.

Bas en Dorien ondergaan onderdanig en sportief hun opgedragen rol

Na een korte pauze werden de lachspieren opnieuw onder druk gezet. Aanvankelijk stond Andy Marcelissen op het programma maar die moest in allerijl worden vervangen en zo kreeg Tom van Osch de kans om zijn buut ‘Boer zoekt vrouw’ voor te dragen. Hij vond het maar niks dat zijn vader hem aan een vrouw wilde koppelen en dat hij was opgegeven voor het programma van Yvonneke Jaspers. Een vrouw voor hem? Dat is niks. Een spaarvarken met de gleuf aan de onderkant. En zeker niet omdat ook Sylvana Simons aan het programma meedeed. Straks moet het zwartbontvee nog worden vervangen door roetveegkoeien.

Invaller Tom van Osch wist zich prima staande te houden tussen de ervaren humorkanonnen uit Brabant

Hekkensluiter en rijdende winkelier Frans Bevers was als Ciske in de weer om zijn koopwaar aan de man te brengen. Wat er niet allemaal in zo'n buut voorbijkomt, kun je nauwelijks navertellen. Daar moet je bij zijn geweest. Vrouwelijke aardappels – zonder zak – een zielenherder die een kaarsje brandt in Lourdes terwijl het gezin alsmaar groter wordt, logica waardoor je volgens Ciske kunt achterhalen of je van iemand houdt, appelmoes op je hoofd. Als je dit zo leest kun je er geen touw aan vastknopen maar Ciske weet er met zijn 30 jaar podiumervaring een geweldige buut van te maken. De Tonpraotersaovond van CV De Braoiers is een kolderieke avond die nog altijd in populariteit groeit. En dat is helemaal niet vreemd als je moet concluderen dat de commissie die deze avond verzorgt de beste artiesten voor dit programma weet te strikken. Volgend jaar weer? Het antwoord is nu al duidelijk.

Snapt'um?


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.