11-06-2021 2 min. Rinie van Haren

Tuintjes rondom ondergrondse containers

Gemeente West Maas en Waal gaat zich extra inzetten voor een groene en schone buurt. Dit doet zij graag samen met haar inwoners. In Dreumel is hiermee gestart door het aanleggen van het eerste containertuintje rond een aantal ondergrondse afvalcontainers.

Elk dorp krijgt een containertuintje

Containertuintjes zorgen voor minder afval om de containers. Daarnaast zorgen containertuintjes voor extra vergroening in de straat én vergroten ze de biodiversiteit. Dit wil zeggen dat er meer bijen, vlinders en andere insecten worden aangetrokken. Natuurlijk staan containertuintjes ook veel gezelliger! Elk dorp krijgt minimaal één tuintje rondom een ondergrondse container.

Adoptanten gezocht

In elk dorp worden momenteel inwoners gezocht die de containertuintjes willen onderhouden, adoptanten genaamd. De adoptant kiest de planten voor de tuintjes uit en onderhoud ze. Dit wil zeggen: water geven, onkruid verwijderen en snoeien. Alle informatie staat in een brochure en op de gemeentelijke website. West Maas en Waal zoekt adoptanten voor Altforst, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel. Aanmelden kan via de website www.westmaasenwaal.nl/containertuintje. De dorpsplatforms van Alphen, Appeltern en Beneden-Leeuwen zoeken in genoemde dorpen naar adoptanten.

Eerste tuintje te zien in Dreumel

Jolanda Spies uit Dreumel, lid van de zwerfafvalbrigade, had gelezen over containertuintjes. Zij nam contact op met de gemeente. “Ik vroeg of we in Dreumel een containertuintje konden krijgen. Dat ziet er leuk uit en mensen maken dan ook niet zo snel een rommeltje rondom de ondergrondse container. Blijkt dat de gemeente zelf al bezig was met containertuintjes. Hoe leuk was dat?”. Gemeente West Maas en Waal nodigde Jolanda uit om samen met Mariëlle Schiks van Aan tafel bij Jan, het eerste containertuintje in de gemeente te openen (zie foto).

Jolanda Spies [L] en Mariëlle Schiks verzorgen het eerste tuintje. Foto: Gemeente West Maas en Waal

De ondernemers aan de Ekershof in Dreumel adopteerden de tuintjes rondom de glasbakken. Zo zorgen zij ervoor dat de buurt groener en schoner blijft.

Belangstelling

Heeft u na het lezen van bovenstaande belangstelling om een containertuintje te adopteren, reageer dan even via het contactformulier van Blik op Beneden-Leeuwen. Dan brengen wij u in contact met het Dorpsplatform.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.