07-08-2020 5 min. Rinie van Haren

Uit het oude BLIK – deel 3

Door Rinie van Haren

In een serie van 8 afleveringen zoeken we in onze archieven naar Lauwse verhalen uit het verleden. Wat waren de onderwerpen waar destijds veel over werd gesproken of wat hield de bewoners bezig? Waar liep men massaal voor uit? De redactie selecteerde een aantal onderwerpen. Deze week gaan we terug naar de jaren ’60 waarin diverse keren het veelbesproken Leeuwen op Stelten plaatsvond.

Leeuwen op Stelten deel 1

Een naam van een spraakmakend evenement dat in de historie van Beneden-Leeuwen van grote betekenis is geweest. Vanuit de wijde regio werd door tienduizenden mensen een bezoek gebracht aan dit meerdaagse evenement. Maar wat was nou eigenlijk de kracht van dat evenement en waarom kwamen daar zoveel mensen op af?

Hoe en waarom?

Alvorens we die en andere vragen kunnen beantwoorden moeten we eerst een uiteenzetting maken van de vele verschillende verschijningsvormen van Leeuwen op Stelten. Hoewel er na veel speurwerk geen enkele gegevens zijn gevonden nemen we aan dat de eerste Leeuwen op Stelten heeft plaatsgevonden in 1956. Dat maken we op uit het programmaboekje van 1959 waarin gesproken werd over de tweede editie, en waarbij wordt gerefereerd aan het succes van de eerste editie drie jaar geleden. Die tweede editie van Leeuwen op Stelten in 1959 was bij gelegenheid van het 30-jarig bestaan van s.v. Leones, het 55-jarig bestaan van harmonie Koning Willem III, het 15-jarig bestaan van HSV Dobbertje Onder en het 10-jarig bestaan van Het Sportcomité. Die tweede feestweek vond plaats van 27 juni tot en met 5 juli.

Vijfde editie, eerste lustrum

In het programmaboekje van 1969 werd het doel van de feestweek omschreven als het presenteren van een programma wat zijn gelijke niet kende en zeer opvallend en bijzonder moest zijn in de wijde regio. Bij elke editie werd er een gelegenheid gekoppeld aan Leeuwen op Stelten. In 1969 was dat de viering van het 40-jarig bestaan van s.v. Leones en tevens van de opening van het overdekte zwembad De Hoge Zevend aan De Peel. De positieve opbrengst van de feestweek zou deze keer ten goede komen aan s.v. Leones, harmonie Koning Willem III en Jeugdmuziekkorps De Krekeltjes. (Lees verder onder de foto)

Dit zijn de originele leeuwen die ruim 50 jaar geleden de toegangswegen tot het dorp opsierden met de tekst Leeuwen op Stelten ertussen en de data van de feestweek. Foto: Markeon

Vermaakcentrum

Een omvangrijk programma waaraan door honderden inwoners van Beneden-Leeuwen talloze uren van onbaatzuchtige inzet zijn voorafgegaan zal liefst 10 dagen gaan duren en daarbij zullen de meeste verenigingen, bedrijven en instanties zich presenteren met activiteiten. ‘Beneden-Leeuwen zal op speciale aandacht trekken van geheel Maas en Waal’, zo schrijft toenmalig burgemeester Deurvorst in zijn voorwoord in het programmaboekje. Hij vervolgt: ‘Dat men in Beneden-Leeuwen kan feestvieren is een feit, de bewoners zetten hun beste ‘stelt’ voor, ontsteken de feestverlichting en er ieder naar vermogen aan mee om van Leeuwen een attractief vermaakcentrum van te maken. Als deze kwaliteiten van de Leeuwenaren tezamen worden aangewend, dan belooft Leeuwen op Stelten opnieuw een daverend succes te worden’.

Programma

Op zaterdag 21 juni 1969 werd het nieuwe overdekte zwembad De Hoge Zevend officieel geopend. Harmonie Koning Willem III en Jeugdmuziekkorps De Krekeltjes gingen met muzikaal vertoon door de straten en er was een ballonnenwedstrijd, mogelijk gemaakt door Elektrotechnisch Installatiebedrijf van der Zant. De feesttent aan De Zijveld, tegenover sportcafé Leones, bood plaats aan liefst 1200 bezoekers en daar trad die avond Connie Vink op en de formatie De Wavo’s. In de bierkelder, in een grote loods naast de feesttent ingericht, was nog eens plek voor 300 bezoekers en was er elke avond muziek. Men kon er vrij binnenlopen, met inachtneming van de aanschaf van twee consumptiebonnen. Tussen de beide feestlocaties was een snackbar opgesteld waar knorrende magen konden worden gestild. De bediening was volgens het boekje in handen van Lauwse Schonen.

Op zondag was er een jeugdvoetbaltoernooi op sportpark Het Zijvond, in de Bierkelder speelde hofkapel De Roefelbus uit Boven-Leeuwen en orkest The Blue Jackets met Tineke Kusters. In de feesttent zat het populaire Lowland Trio en als klap op de vuurpijl het aanstormende talent ANDRÉ van DUIN, bekend van de revue Snip & Snap en de Rudi Carellshow.

Op dinsdag werd er een groot Dam-Simultaan-toernooi gehouden waarbij Europees Kampioen T. Sybrands de strijd ging aanbinden tegen 50 dammers uit Maas en Waal.

Op woensdag 25 juni was er een popconcert van The Dream. De naastgelegen Bierkelder was voor deze avond omgebouwd tot Knoeffehol waar een Disc Jockey kampioenschap plaatsvond.

Op donderdag was er een bonte avond voor bejaarden en hulpbehoevenden. Muzikale medewerking aan deze avond werd verzorgd door de beide Leeuwense muziekverenigingen en door combo Nico van Gasteren.

Op vrijdagavond speelde het bekende Lion Kwintet. Het kindercircus Vabebo uit Heesch wist op zaterdagmiddag een zaal vol kinderen te vermaken en op zaterdagavond was er een bonte revueavond met als titel ‘Leeuwen leeft – Leeuwen lacht’. In dit non-stop programma demonstraties van verenigingen en kolderieke optredens van trio Jac, Jac en Henk en het bekende duo Jan en Gradje. Ook op deze avond was er muziek van het Lion Kwintet terwijl in de Bierkelder de formatie Melody Players een optreden verzorgde. Op zondag was de finale van de feestweek met een Kringsportdag waaraan 300 jongeren deelnamen bij tal van sportieve onderdelen, georganiseerd door de K.P.J. afdeling Leeuwen. Rollerclub Leeuwen verzorgde een grootse Rollershow op de Rollerbaan achter het woonhuis van Mina Kuppen, aansluitend gevolgd door een Taptoe door verschillende muziekverenigingen op het Kerkplein. In de Bierkelder speelde hofkapel de Dorsvlegels uit Heesch en orkest Theo de Kok. In de feesttent speelde Dans- en Showorkest The Skyliners en het beroemde Cocktail Trio. Op het terrein van Leones was een verlicht gekostumeerde wedstrijd met in de pauze

Feestverlichting

Naast de festiviteiten in de feesttent, de Bierkelder en op het terrein van Leones was het zeer de moeite waard om een wandeltocht door het dorp Leeuwen te ondernemen en al lopende te genieten van de prachtige feestverlichting in vele tuinen, etalages, aangelichte gevels van gebouwen en monumenten waardoor er een sprookjesachtige sfeer ontstond. Elke avond vanaf 21.15 uur werd overal de verlichting ontstoken.

Cheques

Deze vijfde Leeuwen op Stelten bracht na aftrek van alle kosten ruim 10.000 gulden op, die werd verdeeld over de twee Leeuwense muziekverenigingen en het jubilerende s.v. Leones. In zaal Van Eldijk, ook bekend als Sportcafé Leones, overhandigde voorzitter Roel van de Pol namens het bestuur van het Sportcomité de drie cheques van elk 3408 gulden uit aan de besturen van de drie uitverkoren verenigingen. Voorzitter Bert Arts van de harmonie stak zijn vreugde niet onder stoelen of banken. De muziekvereniging zou nog maar 7 cent in kas hebben, zo liet hij weten. Namens de Krekeltjes wist dokter Delicaat op onnavolgbare wijze zijn dank uit te spreken voor de financiële injectie en dankte ook de heer Walraven in zijn hoedanigheid als voorzitter van Leones het Sportcomité. Bij eerdere edities van Leeuwen op Stelten werden al uniformen voor de harmonie, een professionele rollerbaan en een grote centrale speeltuin gerealiseerd van de opbrengsten.

Volgende week gaan we in deze serie ‘Uit het Oude Blik’ verder met latere edities van Leeuwen op Stelten.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.