11-09-2020 4 min. Rinie van Haren

Uit het oude BLIK – deel 8

In een serie van 8 afleveringen zoeken we in onze archieven naar Lauwse verhalen uit het verleden. Wat waren de onderwerpen waar destijds veel over werd gesproken of wat hield de bewoners bezig? Waar liep men massaal voor uit? De redactie selecteerde een aantal onderwerpen. In vorige afleveringen keken we terug op succesvolle dorpsfeesten als Leeuwen op Stelten, met de sprookjestuinen, Expobeurs en vele bekende artiesten. We keken ook terug naar de successen van het Lion Kwintet, waarvan Jochem van Gelder vorige week een release presenteerde. En we keken vorige week terug naar het mysterie in het klooster aan de dijk. Vorige week namen we al een kijkje bij het Fruitcorso van Tiel, waaraan vanuit Maas en Waal werd bijgedragen. In deze laatste aflevering van deze serie kijken we naar de Maas en Waalse bijdrages aan het Fruitcorso van Tiel.

West Maas en Waalse praalwagens komen over de brug

In 1985 nam een groep enthousiaste vrijwilligers uit de gemeente West Maas en Waal deel aan het fruitcorso met de praalwagen ‘En de boer, hij ploegde voort.’ Een wagen met een politiek tintje dat de eenwording van West Maas en Waal voorstond. Een boer duwde met zijn handen aan de ploeg. In de voren die voor de ploeg te zien waren, stonden de gemeentewapens van Appeltern, Dreumel en Wamel. De drie schilden gingen als het ware door de ploeg en achter de ploeg verscheen het nieuwe gemeenteschild van West Maas en Waal.

Voor het eerst sinds tien jaar was er weer een bijdrage van over de Waal, zo stond in het Tielse programmaboekje te lezen. Er werd een stichting opgericht en het lag in de bedoeling om jaarlijks te gaan deelnemen vanuit onze gemeente. ‘Door deel te nemen als stichting konden veel makkelijker sponsorgelden en subsidies worden verkregen’, zo lichtte bestuurslid Arnold de Kock toe. Eef Thijssen tekende voor het ontwerp en zo’n 25 vrijwilligers spanden zich in om de wagen te realiseren. Gradus Lemmers, man van het eerste uur, droeg belangrijk bij aan de toelevering van alle benodigde producten en die samen met stucadoorsbedrijf Crommentuyn onderdak bood aan de bouwers en plakkers. Ook Jo van Bemmel – zich het manusje van alles noemende - ondersteunde als bestuurslid actief de nieuwe stichting. Van vele vrijwilligers zijn de naam bekend maar om niemand tekort te doen zullen we al die namen hier niet noemen, maar vooral als team benoemen en roemen.

Voorzitter Arnold de Kock moet nog lachen om de beperkingen die er toen waren. ‘Met een diascherm werden afbeeldingen op de muur geprojecteerd en overgenomen. Iemand moet op een onbewaakt moment tegen de projectietafel hebben gestoten waardoor de verhouding niet meer klopte en er een veel te kleine boer op de wagen stond. Vele uren werk gingen daardoor verloren.’ Het paard dat de ploeg voorttrok had al een tv-première voordat het corso door de Tielse straten trok. Tijdens de TV-opnames van het programma Nederland Muziekland van Veronica stond Koos Alberts zijn lied te zingen naast het West Maas en Waalse paard dat daardoor minutenlang in beeld was. ‘Dat succesje kunnen ze ons al niet meer afpakken’, lachtte Jos Lemmers. Dat de jury de West Maas en Waalse bijdrage met een laatste plaats beloonde, mocht de pret niet eens drukken. ‘We hadden wel wat meer kleur kunnen aanbrengen, maar we waren vooral afhankelijk van die gemeentewapens. We hebben er veel plezier aan beleefd en de reacties vanuit het publiek gaven ons de kracht om volgend jaar weer mee te doen’, aldus Riet Lemmers.

In 1986 koos de West Maas en Waalse voor de watersport als thema en moest worden gerealiseerd met een begroting van 12.000 gulden. De wagen kreeg de titel ‘Lekker luierende Leeuwense Leeuwen’ als titel mee. Een nieuw onderkomen in de voormalige opslagloods van het Polderdistrict in Boven-Leeuwen geeft niet alleen meer ruimte maar voorkomt ook dat vrijwilligers steeds op en neer moeten naar verschillende locaties. Eef Thijssen heeft veel geleerd van de eerste beoordeling vorig jaar. ‘Het ontwerp is nu veel speelser, met de cartoon-achtige leeuwen. Vorig jaar was het allemaal te gestyleerd. De wagen eindigde in het 26ste Fruit- en Oogstcorso in Tiel met 348,5 punten als tweede achter Buren.

Met fruit komt het monument weer in zijn element. Dat werd in 1987 de West Maas en Waalse bijdrage aan het 27ste Fruit- en Oogstcorso. Omdat het corso in het zelfde weekend zou plaatsvinden als de Monumentendag werden beide activiteiten samengesmeed in de derde wagen op rij sinds 1985. De jury kende 340 punten toe wat recht gaf op een vijfde plek op de ranglijst. Buren wist opnieuw het corso te winnen.

Uiteindelijk bleef het bij deze drie wagens en moest er tot 2009 worden gewacht vooraleer er weer een deelname vanuit West Maas en Waal was te verwachten. De Waldhoornblazer blies in dat jaar het geschiedenisboek weer open en voegde weer nieuwe delen toe. Tot op heden is er sinds dat jaar weer elk jaar een wagen de brug overgegaan om deel te nemen, niet zelden met fraaie resultaten en vooral enthousiaste vrijwilligers.

De Reklameleon uit 2016. Foto: Markeon

Resultaten Corsoclub Maas en Waal vanaf 2009

2009 – De Waldhoornblazer – Open Klasse voor debutanten 2010 – Pure vorm, de elementen van de natuur 2011 – Ganzenbord – jury 4e plaats – publiek 2e plaats 2012 – Verframed – jury 8e plaats 2013 – Rot (vier peren) – jury 7e plaats 2014 – Street-art – jury 2e plaats 2015 – Wie doet de afwas – jury 8e plaats 2016 – Reklameleon – jury 2e plaats – publiek 2e plaats 2017 – Duikvlucht – jury 3e plaats en Innovatieprijs 2018 – Paddo’s – jury 2e plaats 2019 – Potala Palace – jury 9e plaats

Pure vorm uit 2010. Foto: Markeon

Streetart uit 2014 was goed vcoor een tweede plek. Deze wagen werd verkocht en nam deel aan een bloemencorso waarbij de wagen opnieuw hoge ogen gooide. Foto: Markeon


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.