02-06-2023 1 min. Rinie van Haren

Unieke expositie Dick van Heerde bij galerie GJB Art & Frames

Over beeldend kunstenaar Dick van Heerde Dick van Heerde wordt in 1954 geboren in Venlo. Op tienjarige leeftijd maakt hij zijn eerste olieverfschilderijen. Tussen 1976 en 1979 neemt hij deel aan de restauratie van de orgelramen van de Amsterdamse ‘Nieuwe Kerk’ en maakt hij kennis met de 17e-eeuwse Nederlandse schildertechnieken. Naarmate zijn bewondering voor de oude Hollandse meesters groeit, ontwikkelt hij een passie voor het schilderen van landschappen en menagerie. Dit heeft een grote invloed op zijn schilderstijl.

Bedreigde diersoorten

In 1986 wijdt hij zich fulltime aan de schilderkunst. Aanvankelijk is de Europese natuur zijn hoofdthema. Drie jaar later reist Dick van Heerde voor het eerst naar Tanzania. Daar is hij meteen verliefd op het weidse steppelandschap en de wilde roofdieren. Tot 2010 maakt hij achttien verschillende reizen naar Afrika. Daar blijft hij bedreigde diersoorten in hun natuurlijke omgeving observeren en maakt elk jaar studies van hen tijdens zijn safarireizen. Hij is medeoprichter van de Watoto Samburu, een stichting die medische en educatieve hulp biedt aan de jeugd van de Samburu-stam in Kenia. Meer informatie over deze stichting: www.watotosamburu.nl

Inspiratie

Reizen naar landen als Rusland en Oman zijn onmisbare inspiratiebronnen voor zijn creatieve werk. Hij schildert in Oman veertig landschappen met dieren en paarden. Deze schilderijen - gemaakt in opdracht van ZKH Qaboos bin Said Sultan - hangen in diverse paleizen en overheidsgebouwen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.