12-08-2022 2 min. Rinie van Haren

Veel belangstelling voor inspiratieochtend biodiversiteit

Inspiratie opdoen op het erf van ambassadeur Lambert Romijnders

Ruim dertig bewoners van West Maas en Waal en omgeving waren afgelopen zaterdag 6 augustus aanwezig op het terrein van Lambert Romijnders in Beneden-Leeuwen.
Lambert organiseerde samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een inspiratieochtend over biodiversiteit op zijn diverse terrein. Lambert heeft maar liefst 50 fruitbomen, bijenhagen, een grote bloemenweide met verschillende kruiden en een groot insectenhuis. De bijeenkomst was een activiteit van het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui, bedoeld voor particulieren met een wat grotere tuin die verdieping zoeken over biodiversiteit en van elkaar willen leren. Lambert is voor zijn gemeente West Maas en Waal de ambassadeur van dit netwerk.

Veel geïnteresseerden voor biodiversiteit. Eigen foto SLG

De groep bestond uit jong en oud, van veel tot weinig ervaring met biodiversiteit en met zowel grote (een paar hectaren) als kleine percelen. We hebben gesproken over de verschillen tussen de terreinen. Sommigen hebben een terrein op kleigrond, anderen zitten op droge zandgrond. De gemene deler is dat ingezaaide kruidenranden dit jaar slecht kiemden. Anderen vertelden dat ze in de loop der jaren erachter zijn gekomen dat juist minder doen en vooral minder netjes werken op hun terrein zorgt voor meer variatie en soorten zoals haas, egel, konijn, uilen en zelfs reeën.

Ook het beheer van weiden en bomen kwam ter sprake. Eigen foto SLG

Na de pauze zijn we Lamberts tuin van 8.000 m² in gelopen om te gaan kijken hoe Lambert zijn bomen en weide beheert. Het was een geslaagde en inspirerende ochtend en na afloop hebben veel mensen zich aangemeld voor het vervolg. De bedoeling is om een lokaal netwerk te vormen van buitenlui met een wat grotere tuin die verdieping zoeken in biodiversiteit. We gaan met elkaar in gesprek, bij elkaar kijken en/of werken en elkaar helpen met materiaal.

Belangstelling?
Heb je hiervoor ook belangstelling? Dan ben je van harte welkom om je aan te melden bij ambassadeur Lambert. Dat kan via de website van SLG: slgelderland.nl/portretten/ambassadeur-biodiversiteit-west-maas-en-waal

Het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Kijk voor meer informatie over het Praktijknetwerk op slgelderland.nl.


Bekijk alle 2 foto's

Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.