16-09-2022 2 min. Rinie van Haren

Verhalen in steen onthullen oorlogsgebeurtenissen - deel 1

In een drieluik wordt de komende weken een tipje van de sluier opgelicht over de Herdenkingstegels die binnenkort worden gelegd. Op liefst 15 locaties in ons dorp komen Herdenkingstegels te liggen waar in de Tweede Wereldoorlog zich een gebeurtenis heeft afgespeeld.

In deze aflevering staan we stil bij het huis waar de familie Van Wamel woonde in de Zandstraat. De locatie is ook bekend van de voormalige vestiging van De Agave Natuurlijk Wonen. In dit huis heeft zich in de Tweede Wereldoorlog heel wat afgespeeld. Herdenkingstegel nummer 7 zal onthullen wat zich hier heeft afgespeeld. Door middel van het scannen van de QR code die op de tegel is afgebeeld, kan men kiezen om het bijbehorende verhaaltje te lezen of om het te beluisteren.

Stichting 4 Mei Herdenking was aanvankelijk van plan om in het jaar 2020, het 75 jaar dat bevrijding gevierd zou worden, herdenkingszuilen te plaatsen die onderdeel zouden uitmaken van een wandeltocht. Tijdens die wandeltocht zou dan bij de tijdelijke zuilen een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog worden toegelicht. Maar covid-19 dwarsboomde die activiteit. De organisatie liet zich het idee niet ontnemen en werkte verder aan het plan dat leidde tot de 15 Herdenkingstegels die nu permanent in het dorp zullen blijven liggen in het straatwerk. De Provincie Gelderland, de gemeente West Maas en Waal en diverse gulle sponsors hebben bijgedragen aan het tot stand komen ervan. Op zaterdag 8 oktober wordt om 11.00 uur op het museumplein één van de Herdenkingstegels officieel onthuld. Elke belangstellende is hierbij van harte welkom. Volgende week in de tweede aflevering verwijzen we naar een andere locatie die in de Tweede Wereldoorlog in Beneden-Leeuwen van betekenis is geweest.

Voor heel veel informatie over herdenkingen en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog kijkt u op www.benedenleeuwenherdenkt.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.