03-07-2020 2 min. Rinie van Haren

Verzoek om granulietstort stil te leggen afgewezen

In maart diende de gemeente West Maas en Waal een handhavingsverzoek in bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit werd gedaan in verband met de toepassing van granuliet in de plas Over de Maas. Op 23 april ontving de gemeente hierop een besluit: het ministerie ziet geen aanleiding om handhavend op te treden. Daarop is door de gemeente bezwaar gemaakt. 'Ook dienden wij een verzoek om voorlopige voorziening in. Met dit verzoek wilden wij de toepassing laten stilleggen. Wij zijn van mening dat eerst volledige duidelijkheid nodig is. Over de milieu-hygiënische kwaliteit van granuliet en de besluitvorming hierover. Op 25 en 29 juni deden de voorzieningenrechters van de Rechtbank en Raad van State uitspraak. Beiden wezen ons verzoek af.'

Meer openheid

Wij streven naar een betrouwbaar en evenwichtig beeld over de milieu-hygiënische kwaliteit van granuliet. En over de besluitvorming over de toepassing ervan in de plas Over de Maas. De juridische procedures hebben tot nu toe veel nieuwe informatie opgeleverd. Daarmee is meer openheid ontstaan over de milieu-hygiënische kwaliteit van granuliet en de besluitvorming hierover. Ook het belang van de gemeente is door de rechters bevestigd. Dit vinden wij waardevol. Wel vinden wij het jammer dat de toepassing van granuliet nu gewoon door kan gaan. Omdat deze onomkeerbaar is. De uitspraken nemen de zorgen over de toepassing van granuliet niet helemaal weg.

Milieu-hygiënische kwaliteit granuliet

De rechters geven aan dat zij op dit moment niet twijfelen aan de milieu-hygiënische kwaliteit van granuliet. De gemeente heeft informatie ingediend van externe deskundigen. Die informatie vonden de rechters helaas niet voldoende. Het zou wel kunnen dat het onderzoek naar de besluitvorming en de externe review naar de milieukwaliteit van granuliet tot andere inzichten leidt. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar de resultaten van deze onderzoeken en blijven dit kritisch volgen.

Onbeantwoorde vragen

Beide rechters hebben duidelijk uitgesproken dat granuliet moet worden beschouwd als grond. Maar er blijven ook vragen onbeantwoord. Zo hebben de rechters in deze procedure geen uitspraak gedaan of sprake is van een nuttige toepassing. Ook over de wijze van certificering hebben zij geen uitspraken gedaan.

Vervolgstappen

De juridische stappen die wij tot nu toe zetten dragen bij aan het doel om een betrouwbaar en evenwichtig beeld te krijgen. Over de milieu-hygiënische kwaliteit van granuliet en de besluitvorming over de toepassing ervan in de plas Over de Maas. Als resultaat is de afgelopen tijd veel nieuwe informatie over granuliet en de toepassing beschikbaar gekomen. Dit is in het belang van de gemeente en de inwoners. Op dit moment beraden wij ons op basis van alle informatie over eventuele vervolgstappen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.