06-03-2020 4 min. Patrick van Haren

Vier kanjers op de Tonpraotavond

Vier kanjers op de Tonpraotavond

Het tonpraten is een bekend verschijnsel tijdens de speciale pronkzittingen en kletsavonden. Tonpraters verplaatsen zich in een typetje en vertellen op humoristische wijze over hun ervaringen die verstrikt zitten in grappen en woordspelingen. Het publiek wordt op hilarische wijze vermaakt en het tonpraten is niet meer weg te denken in het carnavalsseizoen. CV De Braoiers organiseert al vele jaren de Tonpraotavond die enorm populair is geworden.

Bezoekers aan de Tonpraotavond wordt geadviseerd niet ongetraind naar deze gezellige avond te komen. Het is goed om vooraf de lachspieren alvast te laten behandelen en enkele blaastrainingen bij te wonen. Hieronder stellen we alvast de vier deelnemers in willekeurige volgorde aan je voor die jouw lachspieren onder handen gaan nemen op de Tonpraotavond op zaterdag 14 maart in mfa De Rosmolen.

Tonpraten

Archieffoto van de Tonpraotavond van 2018 bij De Braoiers. Foto: Markeon

Rob Scheepers
Heel mijn schoolcarrière werd er door de leraren al gezegd: tis een leuke jongen, maar de clown van de klas. Daar moet ik wat mee doen, dacht ik. En zo besloot ik om in 1997 mee te doen met het tv-programma Moppentoppers. Dat het me lukte om mensen te laten lachen, vond ik zo fantastisch, dat ik besloot om te gaan tonpraten. En zo stapte ik in 1998 voor het eerst in de plaatselijke ton als “De klier van RTL 4”.
1 Jaar later, stond ik al op diverse podia in Helmond om het jaar daarop de regio aan het lachen te maken. Ik prijs mezelf heel gelukkig dat ik nog steeds deze hobby mag en kan uitvoeren. In 2011 overleed namelijk mijn vriend en mentor in het tonpraten Frans Brugmans. Van Frans leerde ik het tonpraten van het schrijven tot en met de uitvoering en daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor. Tonpraten betekent voor mij, mensen laten lachen en weg te halen uit de dagelijkse sleur. En dat allemaal met slappe klets en af en toe een mopje.

Dirk Kouwenberg
Dirk Kouwenberg behoort tot de top van het tonpraatwereldje. Hij won vele jury- en publieksprijzen en mocht de titel Opperkletsmajoor en Zuid-Nederlands Kampioen Tonpraten ontvangen. In 2018 won hij maar liefst vier publieksprijzen bij verschillende wedstrijden.
Zijn typetjes De Student, Roodkampje, De Astronaut, De Tandarts en D'n Automonteur zijn erg vernieuwend en origineel. Typisch Dirk: een flinke dosis enthousiasme, scherp bedachte humor, razendsnelle woordgrappen en inspelen op het publiek. Met zijn geheel eigen stijl boeit hij elke zaal tot de allerlaatste minuut. Op een tonpraatavond, maar ook op een jaarvergadering of zelfs personeels- of bedrijfsfeest.
Naast zijn optredens zet Dirk zich ook in voor de toekomst van het tonpraten. Hij begeleidt nieuw en bestaand talent met een tonpraatworkshop op locatie. Van schrijven, tot aan het brengen van een buut.

Frans Bevers
Ciske (van Franciscus) uit Oirschot is een traditionele tonprater zoals een tonprater hoort te zijn, eentje van het zuiverste ras, een goed verhaal, veel contact zoeken met het publiek, en nooit kwetsend. Ciske heeft het geluk dat hij overgoten is met de nodige dosis humor, vooral de droge humor is hem op het lijf geschreven, daarbij komt de nodige zelfspot, ook met zijn mimiek kan hij de zaal goed bespelen. Dit blijkt wel uit het feit dat hij op alle grote toernooien meestal de publieksprijs mee naar Oirschot neemt. Al meer dan 30 jaar staat Ciske in de ton en op het podium, voor zijn verdienste als tonpraoter is hij onderscheiden door de F.E.N. Federatie Europese Narren, hiermee verdiende deze NAR hun lidmaatschap.
Zijn lijfspreuk is dan ook de gouwe ouwe: Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Ton Brekelmans
Aanvankelijk een verlegen ménneke die in de verste verte nooit maar een moment gedroomd heeft om in een latere levensfase zoveel mensen te kunnen laten lachen en te boeien met zijn humor en zijn voordrachtskunst. Wat zich liet vertalen in veel kampioenschappen en veel publieksprijzen!!
Veel organisaties, instanties en/of individuen hebben mij in de afgelopen 40 jaren wellicht zien optreden in een van boven vernoemde creaties. Wat een voorrecht als je in die periode duizenden en duizenden mensen aan het lachen hebt gekregen met zoals ik hoor met mijn mooie humor en voordrachtskunst.
Vanaf 1978 sta ik al in de ton en op de bühne.
Begonnen in mijn woonplaats Udenhout (N-Br.) en inmiddels behalve bekend in Brabant, ook in Limburg, Gelderland, Overijssel en wat tegenaan grenst.
Samen met Frans Bevers heeft hij theatergroep Buuutvrij opgericht.

Update: Inmiddels is de Tonpraotavond uitverkocht.

Als eerbetoon plaatsen we hieronder de foto van de Boxmeerse tonprater Frank Schrijen die onlangs door een misdrijf om het leven is gekomen en in Beneden-Leeuwen te zien is geweest op de Tonpraotavond van zaterdag 3 maart 2018 in zijn favoriete rol van Gradje Boemel. Archieffoto: Markeon

Frank Schrijen


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.