09-07-2021 1 min. Rinie van Haren

Wamel leeft mee met India

Door Bas van der Hoeven

Met de evacuatie van Maas en Waal in januari 1995 nog vers in het geheugen, besloot Clasien van Gelder uit Wamel in 1997 een actie op te zetten voor slachtoffers van overstromingen in India. Van Gelder runde een Indiawinkel en had sinds 1985 contacten in het zwaar getroffen land.

Hans Janssen, de voorzitter van de Vincentiusvereniging Wamel, was bereid mee te werken aan een open dag waarop geld ingezameld zou worden voor India. Per slot van rekening zet de naar de Franse priester Vincentius de Paulo (1581-1660) genoemde internationale vereniging zich al bijna twee eeuwen in voor behoeftigen. Vanaf 1849 bestaat de Wamelse afdeling om de armsten in Maas en Waal bij te staan.

De India-actie in 1997 brengt in Wamel bijna de gehele gemeenschap op de been. Foto: Jos Kruisbergen

Natuurlijk was Jos Kruisbergen erbij om de dorpsactie vast te leggen. Natuurlijk gaven Wamelnaren weer onbekommerd hun mening over de actie. Zo was Tiny Koolhout die dag liever gaan motorrijden, maar hij ‘moest mee’ van zijn vrouw. Natuurlijk komt de jeugd ook in actie. Dat was bijna 25 jaar geleden ook al typisch Wamel: jong en oud verenigd voor een goed doel.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.