13-05-2022 1 min. Rinie van Haren

Zalig, je hóórt het water

Door Nicole Megens

Het nieuwe pontjes seizoen in het Rivierengebied is van start gegaan. Directeur Alex Kwakernaat van De Uiterwaarde vertelde voor de camera van de Maas en Waalse Chroniqueur Jos Kruisbergen dat het pontje Ham in Maasbommel voortaan elektrisch vaart dus milieu vriendelijk. Een mooi initiatief is er uit voortgekomen dat er zes gemeenten West Maas en Waal, Maasdriel, Wijchen, Oss, Heusden en Den Bosch samen op de kaart gaan zetten aldus Johan van der Schoot van de gemeente Oss.

De toeristen genieten zichtbaar op het water. Het pontje Ham vaart fluisterzacht door de Gouden Ham bij Maasbommel. Oud schipper en ambassadeur Gerard van Haperen vindt het maar niks dat electrisch. Het is een beetje doods je bent het gevoel van het varen kwijt. Schipper Joost Blijham het is even wennen maar het is mooi en de toekomst.

Zo’n 120 vrijwilligers zijn in het seizoen van mei tot september actief op de pontjes. De Belgische May Donkers vindt het prachtig: Zalig, je hóórt het water. In 2003 werd er een documentaire gemaakt van cineast Jos Kruisbergen met als titel. Maas en Waal is voor mij de hemel op aarde. May Donkers beaamde dit voor de camera en ze komt beslist terug zo mooi dat het hier is.

Pontje Ham bij Maasbommel. Foto: Jos Kruisbergen


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.