29-03-2024 3 min. Rinie van Haren

Zeventiende Bocciatoernooi Coen de Lange Memorial

Op zondag 7 april 2024 organiseert ASV Vizier voor de 17e keer het Coen de Lange Memorial. Dit boccia toernooi is vernoemd naar clublid Coen de Lange die in de zomer van 2006 onverwacht is overleden. Ook worden clubleden Maykel Brouns, overleden in 2012, en Arman Poorgharib, overleden in 2020, herdacht. Zij genoten alle drie enorm van Boccia.
Op deze dag gedenken wij hen in het bijzonder, maar ook alle andere overleden sporters, scheidsrechters en begeleiders die zich actief hebben ingezet voor Boccia.

Aan het toernooi doen dit keer ongeveer 35 sporters met een lichamelijke beperking mee uit Nederland en België, waaronder 10 personen van onze eigen vereniging ASV Vizier.
Tijdens het toernooi wordt er gestreden om de wisselbekers voor wedstrijdspelers en recreanten. Er is ook gedacht aan de nieuwe spelers: voor hen zijn er aparte prijzen te verdienen.

Boccia is een sport voor mensen met een (ernstige) lichamelijke beperking en wordt zowel in wedstrijdverband als recreatief gespeeld. Het is ook een paralympische sport.
Boccia lijkt erg op ‘jeu de boules’. Het verschil is onder andere dat de ballen van leer zijn en dat er diverse hulpmiddelen gebruikt kunnen worden om deze sport te beoefenen. Men speelt met 1 witte (jack), 6 rode en 6 blauwe ballen.

De leden van ASV Vizier trainen iedere donderdagavond van 18.00 tot 19.30 uur in de sporthal van MFA Rosmolen te Benden-Leeuwen. Er wordt serieus getraind, maar het is ook erg gezellig. Soms drinken we na de training wat in de gezellige bar van beheerders Fred en Jolanda.
Wie een keer wil komen kijken of mee wil doen, kan tijdens de trainingsavond gewoon binnen lopen.

Als u eens wil zien wat de sport inhoudt en hoe mensen met een beperking veel plezier beleven aan het spelen van Boccia, kunt u op zondag 7 april a.s. komen kijken in MFA de Rosmolen, Leliestraat 19, 6658 XN Beneden-Leeuwen.
De wedstrijden beginnen om 09.30 uur en rond 15.30 uur starten de finalewedstrijden.

Voor meer informatie kunt u kijken op onze website www.asv-vizier.nl of facebook www.facebook.com/ASVVizier of mailen naar asv.vizier@gmail.com

Op de foto hierboven ziet u mijn zoon Arman Poorgharib, overleden in 2020. De foto is gemaakt in juni 2019. Arman is dan voor de allereerste keer in zijn leven ergens de beste in geworden! Hij heeft de eerste prijs gewonnen bij de recreanten Boccia bij Aangepaste Sport Vereniging Vizier in Beneden-Leeuwen. Hij was zó ontzettend trots, en ik met hem.

Arman werd geboren met spina bifida (‘open rug’) en zat in een rolstoel. Hij had daarnaast een verstandelijke beperking. Hij wilde graag bij een club, net zoals zoveel andere kinderen, maar het was moeilijk om een sport voor hem te vinden vanwege zijn lichamelijke en verstandelijke beperking. Totdat we in contact kwamen met de sport Boccia. Eerst speelde Arman op school, maar later werd hij lid van ASV Vizier. Wat een plezier heeft hij beleefd bij de trainingen en toernooien van zijn vereniging, zoals het Coen de Lange Memorial.

Els Rademacher, moeder van Arman


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.