02-12-2022 2 min. Rinie van Haren

Zonder wrijving geen glans

De titel zegt het al een beetje. Er moet eerst overlast zijn voordat het beter of mooier wordt. Binnen onze gemeente worden op dit moment veel kabels en leidingen vernieuwd. Soms omdat ze gewoon versleten zijn. Soms omdat er leidingen gebruikt worden die wettelijk niet meer zijn toegestaan. Neem bijvoorbeeld de loden leiding waar ons drinkwater doorheen stroomt. Deze wordt vervangen door kunststof leidingen. Ook de aansluiting naar de woning wordt in dat geval vernieuwd.

Elektriciteitskabels die in de grond liggen zijn vaak veel te licht uitgevoerd. We willen zonnepanelen en van het gas af. De vraag naar elektriciteit neemt toe maar de kabel kan het niet meer aan. Dus een nieuwe kabel de grond in. Dat is niet zo simpel omdat de stroomtoevoer niet afgesloten kan worden. Wel voor een uurtje maar geen twee weken.

De glasvezelkabel willen we ook allemaal graag binnen hebben. Lekker snel internetten. Bedrijven kunnen niet zonder. Dus het trottoir moet weer open. Kan dat niet allemaal tegelijk zou je denken? Ja, dat kan wel in een nieuwe wijk of in een weg waar alle kabels aan vervanging toe zijn.

Het is in de Zandstraat Oost gelukt om ze allemaal tegelijk te vervangen. De gemeente heeft eenrichtingsverkeer ingesteld en we hopen dat na ongeveer 4 maanden alle kabels en leidingen vernieuwd zijn.

Op andere plekken kan dat helaas niet. Deze overlast hebben we te accepteren. Hoe lastig we dat ook vinden. Het is met name voor aangrenzende winkels en bedrijven heel vervelend als de stoep weer opengaat.

Zodra de aannemer ons op de hoogte brengt van zijn werkzaamheden met een planning, kunnen wij dit communiceren richting onze inwoners. Soms zijn wij niet op de hoogte gebracht. Dan kunnen we dus ook niks communiceren. Bij een calamiteit, zoals een kapot getrokken leiding, is het moeilijk om snel de juiste groep mensen (gedupeerden) te bereiken.

Ik wil onze inwoners graag een hart onder de riem steken in deze lastige tijd en de overlast zeker niet kleiner maken dan deze is. Probeer je er niet teveel aan te ergeren en te bedenken dat de overlast weer verdwijnt. Frans van Gelder, wethouder gemeente West Maas en Waal


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.