09-09-2022 2 min. Rinie van Haren

Zonovergoten weekend Dijkensport

Tekst: Rinie van Haren Fotografie: Reinier Jansen

Eindelijk. Het kon weer. Twee jaar hebben we met lede ogen moeten aanzien dat in de Lauwse agenda het ene na het andere evenement met een groot rood kruis moest worden weggestreept. Het bleef lang stil in het dorp, maar dit jaar gaat alles weer met veel enthousiasme door.

'Er ging wat door me heen. Ik voelde me even opgelaten.' Voorzitter Freek van Wamel vertelt over het moment dat het startschot vrijdagavond 2 september klonk bij de Pax Color Obstakelrun. 'Er viel een last van mijn schouders. Gelukkig, we zijn eindelijk weer begonnen.' Freek ziet deze editie van Dijkensport als een herstart. 'Er zijn vrijwilligers afgehaakt met veel ervaring.' En daar legt Freek meteen de vinger op de zere plek. Er is naarstig gezocht naar nieuwe vrijwilligers maar daarvan zijn er niet voldoende aangemeld. 'Dat is de reden dat de halve marathon niet in dfreumel komt maar nu twee rondes maakt. Er zijn te weinig verkeersregelaars die nodig zijn om de veiligheid te waarborgen', aldus de voorzitter.

Sportieve hoogtepunten

Gelukkig zijn er veel hoogtepunten te noemen die dit weekend een zeer positieve boost geven. De Pax Color Obstakelrun was een druk bezocht evenement met veel deelnemers en veel toeschouwers. De bnstakelrun op zaterdagmorgen gaf veel reuring aan de Wiel. Waar de 2000 wandelaars en 800 fietsers inmiddels de mooie routes door het zonnige Land van Maas en Waal gingen verkennen, normaal gesproken een stil evenemententerrein achterlaten, werd nu de obstakelrun gehouden waar de deelnemers erg te spreken waren over het nieuwe parcours.

Honderd procent meer deelnemers

Het drukbezochte Bourgondsiche Fruitwandelen en Fruitfietsen heeft dan weliswaar aan populariteit ingeleverd, dat neemt niet weg dat deze onderdelen de komende jaren hopelijk weer gaan groeien naar totaal 4000 deelnemers tegenover 2800 dit jaar. 'Iemand zei dat er vorig jaar niemand heeft meegedaan en nu 2800 en dat is best knap', lacht Freek.

Lauwe en Zandvoort zij aan zij

De hardloopwedstrijden op zondag hadden veel concurrentie te dichten van de immens populaire Formule 1 race die uitgerekend dat weekend op Zandvoort zou worden gereden. Dat de organisatie daarom een groot scherm plaatste om de bezoekers van beide sportevenementen wat mee te krrijgen, was zeker een goede zet.

De voorzitter benadrukt nog eens hoe belangrijk vrijwilligers zijn vij een dergelijk evenement. Hij spreekt de wens uit dat niet alleen het deelnemersveld weer gaat groeien de komende jaren maar daarmee ook meer vrijwilligers zich gaan aanmelden, zodat ook andere dorpen in de gemeente weer betrokken kunnen worden bij dit prachtige sportieve evenement met al zijn mooie onderdelen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.