15-10-2021 2 min. Rinie van Haren

Is jouw vluchtroute op orde?

Het zal je maar overkomen. Door onbekende oorzaak breekt er een brand uit in je huis. Aanvankelijk lijkt het mee te vallen maar binnen enkele seconden wordt de rookontwikkeling sterker en gaat de rookmelder af. Wat moet je doen?

Preventie

Ben jij eigenlijk wel voorbereid op zo’n acute situatie? Brandweer Gelderland-Zuid zet momenteel het nieuwste wapen in om preventief en informatief de inwoners te wijzen op gevaren, te adviseren over de mogelijkheden en informatie te geven over de nieuwste mogelijkheden om thuis nog beter voorbereid te zijn bij het voorkomen van brand. In een container werd het woonhuis van de fictieve familie Van der Werf nagebouwd en werd er zichtbaar en minder zichtbaar een aantal elementen aangebracht die onderdeel zijn van de waarnemingen die je moet ondergaan tijdens het nemen van de route door de container om zo te ervaren en te beleven wat het betekent als er brand uitbreekt. Want het zal je maar gebeuren dat je in allerijl je woning moet verlaten en dat door brand al je dierbare eigendommen verloren gaan.

De container trok veel aandacht en bovengemiddeld veel deelnemers. Foto: Markeon

Confronterend

In een container waarin een compleet woonhuis is nagebouwd, kunnen bezoekers een route volgen en worden zij geconfronteerd met de werkelijkheid als er brand is in je woning. Op indrukwekkende wijze word je duidelijk gemaakt hoe snel het vuur om zich heen grijpt en hoe snel je dan moet handelen om een veilig heenkomen te zoeken. Als je weer uit de container komt, kun je op een digitaal scherm vragen beantwoorden en wordt je tussendoor voorzien van adviezen.

Leerzaam

Ondanks het besef dat een en ander slechts een nabootsing is, word je wel degelijk aan het denken gezet en ga je ook thuis de situatie nog eens onder de loep nemen. En dat is nu juist de bedoeling van dit project van Brandweer Gelderland-Zuid, die met de container een tour door de provincie maakt. Als je wilt weten waar de container de komende tijd wordt geplaatst, kijk je op de Facebookpagina van Brandweer Gelderland-Zuid.

Tip

Elders in deze nieuwseditie lees je over de verplichting van rookmelders op elke verdieping van de vluchtroute, die volgend jaar juli van kracht wordt.


Bekijk alle 3 foto's

Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.