29-05-2020 2 min. Rinie van Haren

Spaarpot West Maas en Waal moet open

*De gemeente West Maas en Waal heeft de balans opgemaakt over 2019. Financieel gezien is het jaar afgesloten met een tekort van zo’n € 900.000. Dit tekort was niet voorzien en wordt betaald uit de algemene reserve die daarvoor is bedoeld. Tijd om pas op de plaats te maken en oplossingen te zoeken voor een sluitende begroting de komende jaren. *

Goede spaarpot komt van pas

Wethouder Ton de Vree: ‘We staan er minder rooskleurig voor dan vorig jaar. Het tekort komt met name door extra kosten in het sociaal domein en een extra toevoeging aan de pensioenvoorziening. Die kosten hadden we niet kunnen voorzien. Gelukkig hebben we een goede spaarpot opgebouwd die we nu hiervoor kunnen inzetten: de algemene reserve. Maar die spaarpot is niet oneindig en we verwachten dat de kosten voor het sociaal domein hoog blijven. Het is belangrijk dat we meer grip krijgen op deze kosten’. Naast het tekort van € 900.000 schuift de gemeente een aantal activiteiten die begroot waren voor 2019 en niet zijn uitgevoerd (totaal zo’n € 840.000,-) door naar 2020.

Oplossingen om rode cijfers te voorkomen

Ton de Vree: ‘We zullen onze tekorten moeten oplossen en zorgen dat we onze reserves op een aanvaardbaar peil houden. We moeten een kostendekkende begroting maken. Dat kan op een aantal manieren. Je kunt daarbij denken aan bezuinigingen, activiteiten uitstellen of minimaliseren of onze inkomsten verhogen. Wat en hoe is nu nog niet duidelijk. Daarmee gaan we aan de slag nadat de raad hierover heeft gesproken’. (lees verder onder de foto)

Wethouder Ton de Vree licht het financieel jaaroverzicht 2019 toe. Foto: Gemeente West Maas en Waal

Streven naar een gezond financieel plaatje

In de voorjaarsnota maakt het college een inschatting van activiteiten en de baten en lasten voor de komende jaren. Ton de Vree: ‘We verwachten over 2020 een tekort van zo’n 1,5 miljoen euro als we alles uitvoeren wat op de planning staat. Ook de jaren daarna komen we in de rode cijfers als we nu niet ingrijpen. Daarbij zijn de financiële consequenties van de coronacrisis nog niet meegerekend. Voldoende stof dat nadenken dus. Maar helder is dat we als gemeente ons financiële plaatje gezond willen houden en ons collegeprogramma ‘Samen werken aan een vitale gemeenschap’ toch zo goed mogelijk willen uitvoeren’.

Verwachting van tegemoetkoming Rijk

Ton de Vree: “We verwachten dat het Rijk gemeenten nog tegemoet komt voor onder andere stijgende kosten in de jeugdzorg. Deze verwachting hebben we nog niet in de voorjaarsnota verwerkt. Rond Pinksteren krijgen we daarover van het Rijk duidelijkheid. Dan kan onze toekomstprognose er dus wat beter uit komen te zien. En dat heeft weer effect op de te nemen bezuinigingsmaatregelen”.

Gemeenteraad aan zet

De jaarstukken 2019 en de voorjaarsnota 2020 worden de komende weken voorgelegd aan de gemeenteraad. In een vergadering op 2 juli neemt de raad hierover een besluit.


Bekijk alle 2 foto's

Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.