Museum Tweestromenland

HET MUSEUM TWEESTROMENLAND startte in 1986 in het oude raadhuis van Maasbommel. De collectie nam toe en zo groeide het museum uit haar pand. In 1994 verhuisden we naar het leegstaande klooster Sint Elisabeth in Beneden-Leeuwen. In 2010 is het pand ingrijpend verbouwd en werd een moderne expositieruimte aangebouwd.

Het centrale thema van ons museum was het leven, wonen en werken in het land van Maas en Waal. De rivieren met de dreiging van het water was er altijd en dat tekende het leven in de voorbije eeuwen. Regelmatig overstromingen met in 1995 nog de bijna-overstroming en de evacuatie van de bewoners. Maar de rivieren zorgden door hun vervoersfunctie ook voor werkgelegenheid in deze regio. Parlevinkers, binnenvissers en scheepswerven zorgden voor economische bedrijvigheid.

In 2018 maakte het museum een doorstart en is een koerswijziging ingezet waarmee aan ‘Tweestromenland’ een nieuwe betekenis geven: wisselende tijdelijke exposities ondersteund door permanente exposities.

De permanente expositie waarin het ‘leven, werken en wonen‘ in vier thema’s wordt verbeeld’ en is (en wordt) ingericht volgens moderne museale inzichten en met de inzet van actuele technologie. In de tweede permanente tentoonstelling zijn werken van de Heumense kunstenaar Jac Maris die in Beneden Leeuwen en omstreken een plek hadden, bij elkaar gebracht.

In de tijdelijke exposities gaat moderne kunst een verbond aan met het verleden, heden en toekomst rondom een actueel onderwerp. We werken samen met professionele kunstenaars, kunsthistorici, historici en inrichters. De tijdelijke exposities worden versterkt door (publieks)activiteiten zoals een lezing, een concert, een theaterstuk en rondwandeling. Ook onze Jongerenraad krijgt ruim baan om haar ideeën bij een museum vorm te geven zoals de escape room die in de loop van 2021 wordt gelanceerd.

Wisselende tentoonstellingen en een rijke vaste collectie over het leven, wonen en werken in deze regio. Actuele thema‘s verbeeld in tentoonstellingen waarin moderne kunst en het verleden en heden steeds een verbond aangaan. De vaste collectie vertelt via vier thema’s het verhaal van de regio.

Bedrijvenoverzicht

Pastoor Zijlmansstraat 3
6658 EE Beneden-Leeuwen
0487-595002


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.