13-10-2023 2 min. Rinie van Haren

Extra filmvoorstelling van Jos Kruisbergen

Op 18 oktober was de filmavond van Tweestromenland in Beeld en Geluid in een oogwenk uitverkocht vanwege enorme belangstelling. Daarom wordt er een extra filmvoorstelling georganiseerd op woensdag 1 november om 20.00 uur in De Bogerd in Druten. Deze vrijwilligersorganisatie bestaat al ruim 29 jaar.

De Maas en Waalse documentairemaker Jos Kruisbergen heeft nieuwe films samengesteld uit het archief over het leven, wonen en werken in dit prachtige Rivierengebied. Een van de hoogtepunten is een portret uit 1999 van de Wamelse huisarts André Stevens, waar mensen uren in de rij stonden bij zijn afscheid. Bekende namen zoals Gerrit Kistemaker, Adrie Wiegers, Willemien Vissers en Antoon Koolhout komen ook aan bod. 21 jaar geleden wisten ze het publiek te vermaken met het stuk "Nog in de'n Blui," een kijkje voor en achter de schermen van de Horssense toneelspelers.

Daarnaast wordt het 50-jarig jubileum in het jaar 2002 van de seniorenvereniging van Beneden-Leeuwen herinnerd, met oprichter Daan Heijmans en anderen in de hoofdrol. Het ledental bestond toen uit 600 leden. Verder zien we veerman Jan van Schijndel, die jarenlang mensen veilig bij extreme hoge en lage waterstanden overzette met de Veepont Hendrikus van Tiel naar Wamel.

Kruisbergen maakte in het verleden vele reportages en documentaires voor de landelijke televisie, waaronder een kort portret over de nu ruim 90-jarige Arnold Tromp in het jaar 2000, waarop zelfs reacties uit Italië kwamen. Kruisbergen zegt: "Als het over Maas en Waal ging, nam ik meer op, omdat je bij de televisie maar beperkte tijd krijgt."

Nu, 23 jaar later, vertelt Arnold Tromp op het witte doek hoe hij is begonnen en in Ewijk met de veerboot door weer en wind naar Kesteren fietste. Helaas verdwijnen er wekelijks kerkgebouwen in Nederland, zoals recentelijk de Antonius van Paduakerk in Winssen, en daarmee verdwijnen ook vele kerkkoren. Jos Kruisbergen en Geert Megens maakten 23 jaar geleden een boeiend portret van koster, organist en dirigent Arnold Tromp uit Winssen. Voor meer informatie, reserveringen en enkele trailers kun je terecht op de website www.2bg.nl.

Een vertrouwd beeld in Maas en Waal, Jos heeft zijn camera paraat. Foto: Thymen Schippers


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.