12-01-2024 2 min. Rinie van Haren

Mijlpaal voor Jos Kruisbergen

MAAS EN WAAL - Het betoverende Rivierengebied komt tot leven door de inzet van een onvermoeibare chroniqueur: Jos Kruisbergen. Dertig jaar lang heeft deze visionair zijn ziel en zaligheid gestopt als vrijwilliger in de stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid. Een ware pionier die zijn roeping vond na een burn-out als slager, Jos heeft een erfenis geschapen die als ongekend magistraal wordt beschouwd.

Jos' reis was niet eenzaam; hij werd vergezeld door toegewijde metgezellen zoals de onmisbare geluidsman, Geert Megens. Hun samenhorigheid en toewijding hebben meer dan 100 documentaires en 640 reportages voortgebracht, een weerspiegeling van de pracht van dit gebied. Dit is niet zomaar een mijlpaal, maar een monument van onschatbare waarde. Jos onthulde in een interview een opmerkelijk verhaal over zijn opbrengsten van ruim 560.000 gulden bij NOS en RTL. Al het geld vloeide in de kas van een stichting om het avontuur gaande te houden. Zonder deze zet, was het verhaal snel afgelopen geweest. Deskundigen zeggen wat hier gebeurd is uniek, niet alleen voor Nederland maar wel misschien voor de hele wereld.

Jos Kruisbergen opent de voorstelling en vertelt kort over de onhoud van het programma. Foto: Lou Kruisbergen

Gijs Stappershoef, een icoon in de Nederlandse televisiewereld, eerde Jos in een documentaire. Hij verhief Jos' talent tot het niveau van grootheden als Leni Riefenstahl en Joris Ivens. Een lofzang die anderen enkel konden dromen, maar voor Jos een realiteit werd.

Het heden weeft zich nauw samen met het verleden dankzij Jos' werk. Lezingen over het alledaagse leven van mensen, iets wat Jos al vastlegde in de jaren 1970, zijn nu gebruikelijk. Lou, Jos' broer, heeft met zijn camera prachtige momenten vastgelegd, zoals de uitverkochte avond in de Bogerd te Druten waar mensen hun unieke connectie met Maas en Waal deelden.

In 2012 onthulde Lou een documentaire over Jos, waarin de essentie van Jos als grootvader en zijn nalatenschap voor zijn kleinkinderen centraal stonden. Dit onthullende werk, ooit verborgen in een stoffige kast na een donateursweekend, wordt nu gedeeld met fragmenten en verhalen van degenen die zij aan zij werkten met Jos.

De dankbaarheid is diep en uitgebreid, niet enkel van Jos zelf, maar ook van zijn vrouw Corrie, kinderen, bestuur, adviseurs en alle vrijwilligers die deel uitmaakten van deze gedenkwaardige geschiedenis. Terwijl archeologen naar sporen uit het verleden graven, hebben zij de geschiedenis van Maas en Waal vastgelegd voor het heden en toekomstige generaties, vereeuwigd op film. Jos Kruisbergen, een naam die voor altijd verbonden zal blijven met de onsterfelijke erfenis van dit betoverende gebied. De reportage is te zien op www.2bg.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.