25-09-2020 3 min. Rinie van Haren

Onthulling herdenkingsmonument verzetsslachtoffers

Het is ongekend warm aan de vooravond van de herfst als de klokken van de Leeuwense kerk op zondagmiddag 20 september luiden. Twee uur ’s middags is een ongewoon tijdstip en ook de maatregelen in de kerk zijn ongewoon. Mensen zitten op enige afstand en om en om zijn kerkbanken afgesloten en niet bruikbaar. De reden waarom er deze middag toch zo’n 80 genodigden in de kerk bijeen zijn gekomen is gelegen in het feit dat er een ceremoniële bijeenkomst is georganiseerd. Ria en John van Heck hebben het initiatief genomen om voor de omgekomen verzetsstrijders van de Tweede Wereldoorlog uit de toenmalige gemeente Wamel een monument op te richten. Al jaren zijn ze bezig om dit plan gestalte te geven en op zondag 20 september is het dan eindelijk zo ver.

*Met inachtneming van de huidige noodzakelijke regelgeving kon dan toch een aangepast programma worden gepresenteerd. Foto: Markeon * Aanvankelijk zou de plechtigheid al op zondag 3 mei jl. hebben plaatsgevonden maar de toen geldende coronamaatregelen lieten geen ruimte voor een dergelijke activiteit. Ook nu was het nog spannend of het zou kunnen doorgaan, maar met de inachtneming van de huidig geldende maatregelen kon dan toch een aangepaste versie worden gerealiseerd.

Na de opening door pastoor Titus werden door Ria en John een aantal gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog op een rijtje gezet waaruit de behoefte is ontstaan voor het realiseren van het nieuwe monument. Daarna werden familieleden / nabestaanden uitgenodigd het verhaal te doen van hun omgekomen familielid, in veel gevallen jonge mannen die een rol hebben gespeeld in de Meistaking van 3 mei 1943. De verhalen werden afgewisseld met muziek door combo Con Brio uit Wamel en het Bohemisch Ensemble uit Beneden-Leeuwen. Het werd een lange zit maar daarom niet minder waardevol en respectvol.

Burgemeester van Neerbos werd gevraagd om een slotwoord uit te spreken, maar hij noemde het liever een dankwoord. Foto: Markeon

‘Het past niet hier nu mijn woord tot u te richten. Het zijn uw verhalen vandaag die bewaard moeten blijven en waaruit wij lering moeten trekken. Vandaag stil te staan juist bij die gebeurtenissen en ervan te leren zodat wij morgen nieuwe stappen kunnen zetten’, zo eindigde de burgemeester waarna hij alle aanwezigen mocht uitnodigen naar de plaats te gaan waar het monument tot dan toe was geblindeerd met een zwart doek.

De onthulling van een fraai monument. Foto: Markeon

De onthulling werd verricht door burgemeester Vincent van Neerbos en initiatiefnemer John van Heck waarna familieleden het monument sierden met bloemen. Het monument is een schitterend ontwerp van de hand van Leeuwens kunstenaar Ed van Heck en is mede tot stand gekomen door medewerking van Natuursteen Van Leeuwen BV en Perfect Van Wamel BV, beiden uit Beneden-Leeuwen. Ook andere sponsoren hebben dit initiatief ondersteund. Het monument heeft een plek gekregen aan de achterzijde van de Alphonsuskerk, naast de urnenmuur.

Hieronder vind u nog meer foto's van de ceremonie. Foto's: Markeon


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.