01-12-2023 2 min. Rinie van Haren

Helmantel expositie bij GJB verlengd en uitgebreid

Nieuws van GJB Art & Frames uit Beneden-Leeuwen

We sluiten het jaar op een kunstzinnige manier af! Dit doen we door een verlenging en uitbreiding van de Henk Helmantel Tentoonstelling. Deze Henk Helmantel expositie wordt verlengd tot en met 20 december en we hebben een mooie toevoeging! We zullen ook de werken van de Maas en Waalse schilder Henk van de Graaf, tentoonstellen. Henk van de Graaf haalt veel inspiratie uit het werk van meesterschilder Henk Helmantel. Dit is vooral omdat Henk de Graaf de passie deelt voor het schilderen van sleetse voorwerpen en fruit van eigen grond.

Tijdens exposities krijgen we ook vele vragen over lijsten. Bijvoorbeeld vraag welke lijst past bij welk kunstwerk en over hoe de lijst wordt gemaakt? In deze nieuwsbrief geven we je graag een exclusief kijkje achter de schermen van ons atelier om deze vragen te beantwoorden.

Kerkinterieurs

In de stillevens en kerkinterieurs van Henk Helmantel is de invloed van de zeventiende-eeuwse schilderkunst duidelijk aanwezig, vooral van Rembrandt en van Vermeer wat betreft de lichtbehandeling. Ook latere meesters als Floris Venster, Dick Ket en Mondriaan zijn van grote betekenis geweest. Zijn christelijke levensovertuiging speelt een belangrijke rol in zijn beleving van schepping en cultuur.

Stillevens

Voor het schilderen van stillevens kiest hij eenvoudige gebruiksvoorwerpen uit diverse culturen, maar ook groente en fruit als appels, peren, tomaten, witlof, uien, granaatappels en druiven. De voorwerpen zijn zo neergezet, dat er een evenwichtige compositie van vormen en kleuren ontstaat, terwijl helder licht van rechts valt. Helmantel is een figuratieve schilder die zijn voorwerpen en interieurs heel realistisch weergeeft. Ze zijn meestal oud, gebruikt en soms bijna versleten. Ondanks het gehavende uiterlijk van de objecten vormt het stilleven een beeld dat schoonheid, rust en evenwicht uitstraalt.
Janine: 'Tot slot willen we u, zo aan het einde van het jaar, nog een tip mee geven voor de feestdagen. Wat denkt u van kunst of een kunstcadeaubon? Een duurzaam cadeau om lang van te genieten. We hebben voor ieders wens iets. U bent van harte welkom bij de expositie.'

Op alle werkdagen te zien bij GJB Art & Frames
De Onderstal 1, Beneden Leeuwen.
De galerie is op werkdagen geopend van 9.00 t/m 16.00 uur.
Tijdelijk is ook kunst van GJB Art & Frames te zien in de etalage van het winkelpand Dorpsplein 40.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.