01-10-2021 2 min. Rinie van Haren

Museum Tweestromenland opende escape room

BENEDEN-LEEUWEN – Op zaterdag 18 september opende Museum Tweestromenland de deuren van escape room ‘’De Swartmaakers’’. De escape room was twee weekenden lang te spelen en geïnteresseerden konden zich inschrijven voor een tijdslot. Door puzzels te ontrafelen en raadsels op te lossen, gingen de bezoekers op zoek naar de sleutel om te kunnen ontsnappen aan de Swartmaakers.

De escape room was het resultaat van een verjongingsexperiment dat Museum Tweestromenland is aangegaan met Erfgoed Gelderland. Het doel is om het museum aantrekkelijk te maken voor jongeren. Met enthousiasme is de jongerenraad met dit project aan de slag gegaan en na maanden aan voorbereidingen was het tijd voor de opening. Tijdens de opening gaven Nol van Tiem van het bestuur en Martijn Cornelissen van de jongerenraad een toespraak.

Foto: Eli Verheijden

Vervolgens nam historicus Wim Kattenberg de toeschouwers mee terug in de tijd. Hij vertelde over de opkomst en ondergang van de Swartmaakers; de roversbende die in de zeventiende en achttiende eeuw plunderend door het Land van Maas & Waal trok. Na deze lezing begonnen de eerste groepen met hun ontsnappingspoging.

In de twee weekenden dat de escape room te spelen was, hebben 24 groepen een poging gewaagd. De ene groep ging het ontsnappen wat beter af dan de andere, maar de reacties waren ook bij de groepen die niet wisten te ontsnappen positief. Museum Tweestromenland kijkt terug op een geslaagd project en gaat de mogelijkheden in kaart brengen om de escape room in de toekomst vaker open te stellen.

Foto: Eli Verheijden


Bekijk alle 2 foto's

Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.