12-08-2022 4 min. Rinie van Haren

Toverbaltheater kleurde de Amsterdamse grachten

Door Rinie van Haren

'Jeminee, hoe leuk en bijzonder dat je zoiets mag meemaken. Er deel van kunnen uitmaken.' Het was een eerste reactie van Ina Cornelissen nadat ze samen met John, Wesley, Junior, Maarten en Lindy van de boot stapte en daarmee hun deelname afsloot aan de Canal Pride in Amsterdam. De ontelbare indrukken moesten toen nog voor het grootste deel worden verwerkt door de mensen van het Toverbaltheater uit Beneden-Leeuwen.

Het begin

Het avontuur van de deelname aan de feestelijke Amsterdamse grachtentocht begon eigenlijk al weken geleden, toen alle Toverballers gezamenlijk aan dit project begonnen. Er moest veel kleding worden gemaakt, voor liefst 80 opvarenden, veel accessoires en versieringen om de boot mooi te maken en een lied met bijpassend dansje. Er werd uitgelegd dat er helaas maar voor een heel select gezelschap plaats was op de boot 'Onbeperkt Trots' maar dat het daarom niet minder speciaal was dat het Leeuwense Toverbaltheater hierin een rol mocht spelen die landelijke aandacht zou kunnen verwachten.

Klaar voor vertrek

De voorbereidingen waren getroffen, het lied ingezongen, het dansje ingestudeerd en alle benodigdheden lagen in de bus. De reis naar de hoofdstad kon beginnen. Alleen het logistieke deel, om bij de boot te komen in alle hectiek en drukte, was al een nieuwe ervaring. De boot werd een dag eerder al helemaal in het thema van de pauw gehuld. Op de dag van de Canal Pride was iedereen al vroeg aanwezig voor het omkleden, grimeren en het juiste plekje uitzoeken op de boot. 'Ons podium bleek kleiner dan de afmetingen die we eerder hadden doorgekregen maar met flexibiliteit en improvisering werd dat al snel opgelost', vertelt Ina naderhand. Nog even een paar keer het lied en de bewegingen repeteren met het hele gezelschap dat uit alle windstreken van Nederland bijeen was gekomen op deze boot.

Onbeperkt Trots

De Onbeperkt Trots boot is een samenwerking tussen Zonder Stempel (de landelijke groep van het COC voor en door LHBTI’s met een lichte verstandelijke beperking) en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de bij hen aangesloten zorgorganisaties voor mensen met een beperking. Met de boot werd aandacht gevraagd voor een grote groep onzichtbare LHBTI’ers. Mensen met een (verstandelijke) beperking vechten hun hele leven voor een plek in de maatschappij. Zij willen gewoon meedoen, net als ieder ander, en een betekenisvol leven leiden. LHBTI’s met een (verstandelijke) beperking vechten vaak voor dubbele acceptatie. Namelijk voor gelijkwaardigheid en hun seksuele en genderdiversiteit. Met de boot Onbeperkt Trots, die als bootnummer 5 deelnam in de 80 boten tellende parade, kregen zij de aandacht die zij verdienen.

Muzikale bijdrage

Maarten Peters schreef in 2009 het lied ‘Leer mij te zien’ voor Liesbeth List. Dat lied is later door Maarten voor het Toverbaltheater opnieuw geschreven en onder andere vertolkt bij de uitvoering die het Toverbaltheater in het De La Mar theater mocht uitvoeren. En nu is dit nummer voorzien van een uptempo zodat het als dancenummer voor een heel vrolijke muzikale bijdrage gaat zorgen tijdens de uren durende Canal Pride. Het nummer is een fantastische remix die in de studio is opgenomen en waarvan Dieneke het vocale gedeelte mocht inzingen. En tijdens de Grachtentocht wordt op het lied uitbundig gedanst en wie het lied kent, zingt het meteen mee.

Canal pride

"Wat een warm bad. Een zee van tienduizenden uitbundig dansende en juichende mensen op de kade en in bootjes aan de kant van de grachten brachten een geweldige golf van sfeer in het centrum van Amsterdam.' Twee en een half uur lang non-stop dansen, zingen, zwaaien, lachen en geen pijntje of vermoeidheid voelen. 'Hier wordt een boodschap aan de wereld verteld, zoals ook wij die in onze programma's graag uitdragen', aldus Ina.

Napraten

Het Toverbaltheater kan opnieuw een zeer bijzondere herinnering toevoegen aan het indrukwekkende lijstje van speciale optredens die eerder met veel succes zijn volbracht. Alle medewerkers hebben thuis de Canal Pride op TV kunnen volgen of later kunnen terugkijken. Sommigen waren in Amsterdam aanwezig en stonden zelfs met een spandoek langs de kant. Als na de vakantie de medewerkers weer terugkeren in de werkplaats van het theater aan de Waterstraat zullen de vakantieverhalen ongetwijfeld worden uitgewisseld maar zal er zeker ook over de Canal Pride het laatste woord niet zijn gezegd.

Met dank aan het Toverbaltheater voor het beschikbaar stellen van de foto's bij deze reportage.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.