08-03-2024 2 min. Rinie van Haren

Expositie Metamorfose is een bijzondere herontdekking

Door Rinie van Haren

In het volle museumcafé van Museum Tweestromenland opent voorzitter Wilma Willems de officiële bijeenkomst met een uiteenzetting van wat er op het programma staat. Daarbij neemt ze uitgebreid de tijd om vooral iedereen te bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van de nieuwste expositie.

Dat zijn in elk de 23 kunstenaars die een museumstuk uit de vroegere collectie van het museum tot een kunstobject hebben omgevormd. Maar ook de vele vrijwilligers van het museum die een huzarenstukje hebben geleverd om de vorige expositie op te ruimen, vervolgens de expositieruimte geschikt te maken voor de nieuwe opstelling en daarnaast de gebruikte stellingen voor de komende exposities mobiel te maken door alle stellingen te voorzien van wielen. Zo zullen toekomstige wisselingen van exposities nog vloeiender kunnen worden uitgevoerd.

Conservator Roland Gieles opent zijn toespraak met een gedicht en gaat vervolgens uitgbreid in op het thema. Het concept van de gedaantewisseling is door het museum al eerder uitgevoerd en was deels een succes, maar door de corona-uitbraak is die expositie toen onvoldoende uit de verf gekomen. Metamorfose 2024 is een herkansing.

Nadat bij de MOR, de Museum Object Registratie, een aantal museumobjecten als afgeschreven werden beschouwd, konden die stukken nog prima als inspiratie dienen om de 23 kunstenaars hun scheppeende handen en creativiteit erop los te laten. Het resultaat is dan ook nu weer zeer de moeite van het bekijken waard. Mooi is ook de kleurrijke bijdrage van leerlingen van de basisschool die op soortgelijke wijze hun eigen kijk op het thema laten zien.

Burgemeester Vincent van Neerbos had de eer om de genodigden mee te nemen naar de expositieruimte en na het heffen van het glas en met handenklap de duisternis in de ruimte in passende sfeerverlichting te veranderen. Ook dat was een metamorfose van donker naar licht, waarmee symbolisch de expositie werd geopend.

De expositie Metamorfose en ook de expositie De Boer Op (nog tot 31 maart) zijn te bekijken tijdens de openingstijden van het museum. Kijk voor meer informatie op: www.museumtweestromenland.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.