07-04-2023 2 min. Rinie van Haren

Expositie over het verenigingsleven van Leeuwen

Van Mandolineclub tot Dijkensport

Op woensdag 19 april a.s. gaat Heemkundevereniging Leeuwen een expositie houden over alle verenigingen van Beneden-Leeuwen. U komt dan meer te weten over het verenigingsleven vanaf 1900 tot heden.

Het doel van Heemkundevereniging Leeuwen is zoveel mogelijk informatie te verzamelen en te bewaren over beide dorpen Boven- en Beneden-Leeuwen. Vroeger was het een uitgestrekt dorp langs de Waaldijk met een kerk en de toen aanwezige verenigingen. Het centrum lag tussen de Waterstraat en het kasteel, met een kerk, een klooster, een paar cafés, een aantal boerderijen en klompen- en mandenmakers.

Vrijwilligers in het heemkundelokaal druk met de voorbereidingen voor de expositie van 19 april in de Rosmolen. Eigen foto

In 1900 is Leeuwen opgesplitst in Boven- en Beneden-Leeuwen en ontstonden er meer verenigingen voor muziek, sport en cultuur. Vooral in muziek had elk dorp al een harmonie, en had Beneden-Leeuwen voor de oorlog een mandolineclub, maar ook handboogschutterijen streden onderling om het Koningschap.

Ook fotos van voetbal, toneel en moderne sporten zijn te zien op groot formaat. Daarnaast zijn op groot scherm doorlopend mooie beelden te zien van allerlei activiteiten en oude fotos van vroeger en nu.

Woensdag 19 april van 19.00 u tot 22.00 u in de Rosmolen. Entree gratis. Dezelfde activiteit zal komende herfst in Boven-Leeuwen plaatsvinden. Datum wordt nog bekend gemaakt.

Hieronder volgen enkele afbeeldingen van verenigingen uit Leeuwen: Leones 4 kampioen in het seizoen 1976-1977, de Grote Reut van Lauwe iin de zestiger jaren staat op het punt van beginnen, Jeugdmuziekkorps De Krekeltjes staat opgesteld in de Molenlaan, aan de achterzijde van Zaal Kruisbergen, Pastoor Jans zeget in 1952 ponyclub De Vier Heemskinderen, hofkapel De Heibeiers in hun bezetting in 1981 onder leiding van kapelmeester Gradje Soetekouw.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.