21-04-2023 1 min. Rinie van Haren

Heemkundevereniging toonde verenigingsleven van toen

Door Rinie van Haren

Vanaf de splitsing van het dorp Leeuwen in de dorpen Boven- en Beneden-Leeuwen in 1900 werd ook het verenigingsleven in yweeën gereten. Volgens de overlevering is er zelfs een handgemeen geweest om het vaandel van de muziekvereniging waarbij de ene partij met het vaandel ervandoor ging en de andere partij het moest stellen met slechts de vaandelstok.

Vanaf 1900 is er een actief verenigingsleven ontstaan dat een flinke groei kende na de Tweede Wereldoorlog. Mede dankzij de inzet van pastoor Jans zijn er verschillende verenigingen opgericht. Er kwam een Sportcomité en in de jaren 60 en 70 groeide het aantal buurtverenigingen naar 13. Heemkundevereniging Leeuwen heeft de afgelopen maanden veel werk verzet om de historie van veel verenigingen in kaart te brengen. Fotomateriaal is waar mogelijk aangevuld met informatie en er werden digitale presentaties verzorgd.

Groepjes bezoekers dromden samen bij de presentatieborden van hun favoriete clubs en wisten veel leden van toen te herkennen en benoemen. Soms was er zelfs discussie over een jaartal, naam of gebeurtenis. Jan van Gelder, voorzitter van de Heemkundevereniging Leeuwen was tevreden over de opkomst. Er was veel belangstelling voor met name de fotoborden. Veel jerinneringen zijn weer opgehaald en anekdotes nog weer eens verteld.

Foto's: Markeon


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.