10-07-2020 2 min. Rinie van Haren

Indrukwekkende exposities in Museum Tweestromenland

Vicevoorzitter Jaap van der Veen van Museum Tweestromenland is maar wat blij dat de museumdeuren weer zijn geopend. De belangstelling voor het museum en de lopende exposities is nog wat terughoudend. ‘We hebben alle nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om alle bezoekers en onze vrijwilligers in een veilige omgeving te kunnen laten bewegen.

Opfrisser

Op dit moment zijn er twee prachtige tentoonstellingen te zien. Voelt u zich dus welkom om een bezoek te brengen aan ons museum’, zo laat hij weten. Vanwege de langdurige sluiting kan het voorkomen dat men niet meer weet welke exposities er nu te zien zijn. Jaap van der Veen geeft onderstaand een uitgebreide uitleg over de tentoonstelling Bevrijding zonder Vrede met als ondertitel: ANGST.

Frontlinie

Deze tentoonstelling handelt over de laatste oorlogswinter. De operatie Market Garden was jammerlijk mislukt. Er ontstond een patstelling. In de Betuwe lagen de Duitsers, onder de Waal lagen de geallieerden; bevrijd gebied. De Waal was de frontlinie geworden. Bevrijd gebied maar beslist geen vrijheid. Dagelijks schoten de Duitsers en de geallieerden over en weer en vanaf midden december 1944 kwam daar de V-1 bij op weg naar de havens van Antwerpen. De bevolking leefde in angst voor de overvliegende en de inslaande granaten. Voortdurend schuilde men in een van de vele schuilkelders die de dorpen langs de Waal rijk waren. De angst was dagelijks voelbaar.

Ook oud-Stoottroepers waren onder de indruk van de professioneel opgezette tentoonstelling. Foto: Markeon

Angstig

Maar niet alleen de burgers leefden in angst, ook de Stoottroepers leefden in angst. Overdag werd de dijk bewaakt de geallieerden de dijk voor overstekende Duitsers maar ’s nachts als de geallieerden zich in Nijmegen hadden teruggetrokken waren de Stoottroepers aan de beurt om de dijk te bewaken. Ze gingen met groepjes van zes op pad en ze deelden, aangekomen bij de dijk, die groepjes nog weer op. Eén groepje ging naar het westen en een ging naar het oosten. Soms stootten ze op Duitsers die in het donker toch kans hadden gezien over te steken. Bij het vuurgevecht dat dan ontstond vielen er soms slachtoffers aan de kant van de Stoottroepers. Ook daar heerste angst.

Foto: Markeon

Daarover gaat deze tentoonstelling die nog tot 31 augustus te zien is. Volgende week geeft vicevoorzitter Jaap van der Veen van het museum in de volgende nieuwseditie een toelichting over de expositie over Hoogwater die ook nog te zien is.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.