02-02-2024 3 min. Rinie van Haren

Een addertje onder het gras bij de middenstip

"Al is het gras nog zo groen, het oude hoofdveld gaat na 67 jaar met pensioen", onder dat motto nam Leones met een gedenkwaardige activiteit en ceremonie afscheid van het oude hoofdveld op zondag 28 januari.

Door Rinie van Haren

Het hoofdveld van Leones zou best de status van monument kunnen dragen. Het grasveld op sportpark Het Zijvond herbergt ongekend veel herinneringen, die zeker zullen blijven voortleven, ook als straks de nieuwe bewoners van Lauwedael er hun intrek hebbenn genomen in de nieuwbouwhuizen.

Lief en leed

Voorzitter Willem van Veenendaal sprak in zijn toespraak de belangstellenden toe op het moment dat officieel afscheid genomen werd van het befaamde hoofdveld. Daar waar Leones triomfen vierde maar ook degradaties om de oren kreeg. Waar lief werd gedeeld door een bruidspaar en waar leed toesloeg toen Henk van den Hurk plotseling overleed. Al die herinneringen liet de voorzitter passeren, maar in die 67 jaren, 4 maanden en 14 dagen gebeurde er zoveel meer.

Statistieken

Wim rekende voor: '27.962 dagen deed het hoofdveld dienst en werden er ongeveer 17.000 wedstrijden op deze grasmat gespeeld. elke wedstrijd met zijn eigen cijfers, feiten en eigen verhaal. Er werden zowel nationale als internationale wedstrijden gespeeld. Er werden jubilea gevierd en pupillen speelden er hun eerste wedstrijd. Het mag ook zeker niet onbenoemd blijven dat Rob Konings er ooit 60 maal scoorde in één seizoen, een niet geëvenaard resultaat.

Bouwterrein

Families die generaties lang trouw zijn aan de club, vrijwilligers die zich tomeloos inzetten om het veld er in goede conditie te brengen. Toeschouwers die hier werden vermaakt op sportief vlak. Op 3 september 2019 werd het contract getekend waardoor geschiedenis en toekomst nieuwe invulling kregen. Het hoofdveld werd verkocht voor woningbouw, Leones werd zo in staat gesteld een nieuw hoofdveld aan te leggen en een nieuw clubhuis te bouwen. Het sportpark kreeg een nieuwe entree en kunstveld. En bovendien kon de waterhuishouding in dit gebied nu worden aangepakt. Voor het aangrenzende bedrijf Lineage was er door grondruil ook een mogelijkheid om uit tebreiden. Veel partijen haalden hun voordeel uit deze memorabele deal die in 2019 gestalte kreeg. En uiteindelijk gaat ook het gehele gebied aan de Zandstraat erop vooruit, want de rommelige aanblik is inmiddels al geruimd en de percelen worden inmiddels bouwrijp gemaakt.

Ludieke actie

Na de toespraak van Willem van Veenendaal werd de middenstip veilig gesteld. Maar niet nadat er een bijzondere ontdekking werd gedaan. In aanloop naar de op handen zijnde derby tussen Leones en DIO '30 diezelfde middag was er een ludieke actie op touw gezet. Er mag worden aangenomen dat Drutense betrokkenen ervoor hebben gezorgd dat pal onder die middenstip een rood DIO-shirt was ingegraven. En toen het sein werd gegeven om de middenstip van het hoofdveld veilig te stellen, kwam het Drutense textiel aan het licht.

Hilariteit om zo'n geweldige ludieke actie ontstond en terwijl op de achtergrond vuurwerk werd ontstoken, werd de middenstip op een brancard door de vier dragers Frans de Groot, Hans van Gelder, Geert van de Heuvel en Willem van Veenendaal naar een speciale kuip gebracht waar deze bewaard zal blijven. Het hoofdveld zal snel bouwterrein worden. En Leones - Dio '30? Die werd beslist in het voordeel van de hekkensluiter uit Druten, die de punten meenam naar het oosten.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.